KAKAV POTOP: Hrvatska jedina zemlja Evropske unije u koju oni mogu doći kao turisti, ali nema nikakvog interesa…

Hrvatska je u ovom trenutku jedina članica Europske unije u koju državljani Sjedinjenih Američkih Država mogu doći kao turisti, piše američki "Forbes". Nedavno je i "New York Times" objavio listu zemalja u koju američki državljani mogu ići na ljetovanje.

  • Regija

  • 15. Jul. 2020  15. Jul. 2020

  • 0

Hrvatska je, uz Srbiju, Kosovo i Albaniju, istaknuta kao jedina europska zemlja u koju Amerikanci mogu bez ograničenja. Doduše, to se od 11. jula promijenilo pa državljani SAD-a u Hrvatsku zračnim i kopnenim putem mogu ući ako imaju negativni PCR test ne stariji od 48 sati i dokaz o rezerviranom smještaju. Onima koji dolaze pomorskim putem, odnosno jahtama, dovoljan je negativan PCR test.

U druge zemlje EU zabranjen im je ulazak ili su propisani rijetki izuzeci za boravak u njima, ali uz obavezan odlazak u 14-dnevnu samoizolaciju. Zbog takvog liberalnog odnosa prema državljanima SAD-a, pojedini europski mediji već su počeli propitivati hoće li zbog toga Hrvatska dobiti opomenu u Bruxellesu.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, u Hrvatskoj u ovom trenutku boravi nešto više od 900 američkih turista, piše SEEbiz. Riječ je o podacima iz sistema eVisitor, koji sadrži podatke turističkog prometa ostvarenog u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom čarteru.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske dosad se za dolazak u tu zemlju na odmor putem aplikacije Enter Croatia prijavio 5.821 američki državljanin. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...