GUARDIOLA LJUT KAO NIKAD: "Zahtijevam da nam se Klopp i Mourinho izvine"

Manchester City ipak smije igrati u Ligi prvaka, odlučio je Sportski arbitražni sud (CAS). Tu su odluku komentirali treneri Liverpoola i Tottenhama Jürgen Klopp i Jose Mourinho, najveći rivali Cityjevog trenera Pepa Guardiole.

  • Sport

  • 15. Jul. 2020  15. Jul. 2020

  • 0

Klopp: Sretan sam; Mourinho: To je sramota

Klopp je istaknuo kako je sretan zbog toga što je Cityju dozvoljeno igranje europskih natjecanja, jer je tako bolje za Liverpool.

"Sretan sam zbog toga što će City sljedeće sezone igrati Ligu prvaka. Da imaju 10 ili 12 utakmica manje u sezoni, niko u ligi ne bi imao šanse prići tituli", rekao je Klopp, čije je riječi prenio "Liverpool Echo".

Jose Mourinho bio je dosta oštriji i nazvao je odluku UEFA-e sramotnom.

"Ako City nije kriv, a kažnjen je s nekoliko miliona, onda je to sramota. Ako nisi kriv, ne trebaš biti kažnjen. Ako si kriv, onda bi trebao biti izbačen. Sramotna odluka, katastrofa. Ne kažem da je City kriv, samo kažem da, ako nisi kriv, ne plaćaš kaznu. Ni funtu. Znam da oni imaju novca, ali radi se o principu. Ako nisu krivi, onda je ova odluka sramota. Ako su krivi, onda je odluka, također, sramota. Moja odluka nije usmjerena prema Cityju, niko ne zna jesu li krivi ili ne, ja kritiziram odluku. Možda su oni žrtva, možda ništa nisu pogriješili, a moraju plaćati milione nizašta", kazao je Mourinho.

Pep: Neka nam se izvine

Guardiola od Kloppa i Mourinha traži izvinjenje.

"Trebaju nam se izviniti. Da smo pogriješili, prihvatili bismo odluku UEFA-e, jer smo učinili nešto pogrešno. Ne očekujemo da će nas braniti Liverpool, Tottenham, Arsenal, Chelsea ili Wolvesi, ali imamo pravo braniti se sami kad vjerujemo da je to što smo učinili ispravno. Trojica nezavisnih sudija su to rekla", kazao je trener Cityja.

"Nevjerovatno sam sretan zbog odluke. To dokazuje da nije istina što su ljudi pričali o klubu. Ono što smo osvojili na terenu obranit ćemo na terenu", zaključio je Pep, kojem je ovo četvrta sezona na klupi Cityja. Dosad je dva puta osvojio Premiership, jednom FA kup, tri puta Liga kup i dva puta Superkup.

UEFA: City je upumpavao novac zaobilazeći pravila UEFA-e i nije sarađivao u istrazi

Podsjetimo, UEFA je prije pet mjeseci izbacila City iz Europe na dvije godine i kaznila ga sa 30 miliona eura zbog kršenja finansijskog fer-pleja, a sada je Međunarodni sud za sportsku arbitražu (CAS) promijenio odluku i presudio u Cityjevu korist nakon žalbe.

Osim toga, novčana kazna smanjena je sa 30 miliona eura na 10 miliona eura. UEFA je ranije optužila City da je zaobilazio pravila kada je u pitanju poslovanje sa sponzorima povezanim s vlasnicima kluba. "Football Leaks" je, u saradnji s njemačkim "Spiegelom", objavio dokumente prema kojima se može zaključiti da je City pokušao zaobići neka UEFA-ina pravila te da je dobivao finansijske injekcije od investitorske kompanije iza koje stoje Ujedinjeni Arapski Emirati.

Novac je upumpavan kroz sponzorske ugovore s kompanijama kao što je "Etihad", glavni sponzor kluba. UEFA-ino sudsko vijeće je, također, utvrdilo da, uz to što je kršio propise od 2012. do 2016. godine, Manchester City nije ni sarađivao u istrazi ovog slučaja.

City je kroz englesko prvenstvo drugim mjestom osigurao nastup u Ligi prvaka sljedeće sezone. U ovoj sezoni ekipa iz plavog dijela Manchestera je u osmini finala tog takmičenja i najveći je favorit za titulu europskog prvaka.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...