IZVRŠENA PRVA SMRTNA KAZNA U SAD-u POSLIJE 17 GODNA: Posljednje riječi trostrukog ubice odzvanjaju...

Daniel Lewis Lee (47) je pogubljen u 8.07 po lokalnom vremenu smrtonosnom inekcijom u federalnom zatvoru u Indijani, navodi se u saopćenju.

  • Svijet

  • 15. Jul. 2020  15. Jul. 2020

  • 0

U SAD-u je danas izvršena prva smrtna kazna na federalnom nivou poslije 17 godina, a pogubljen je muškarac osuđen za trostruko ubistvo, saopćilo je ministarstvo pravde.

Daniel Lewis Lee (47) je pogubljen u 8.07 po lokalnom vremenu smrtonosnom inekcijom u federalnom zatvoru u Indijani, navodi se u saopćenju, prenosi, bhdijaspora.net.

“Ubijate nevinog čovjeka”, bile su posljednje riječi ovog osuđenika, preneo je novinar Indianapolis stara koji je prisustvovao egzekuciji.

Lee je 1999. proglašen krivim za ubistvo bračnog para i njihove osmogodišnje kćerke u Arkanzasu tokom pljačke.

Kako javljaju američki mediji, pogubljenju se protivila porodica žrtava, pa su podnijeli tužbu da bi zaustavili pogubljenje, pozivajući se na visok rizik od zaraze koronavirusom.

Međutim, Vrhovni sud je sinoć dao zeleno svjetlo federalnim vlastima za izvršenje smrtne kazne, prve od 2003. godine.

Rodbina žrtava se oštro protivila izvršenju smrtne kazne. Oni su željeli da budu prisutni pogubljenju i negirali su bilo koju tvrdnju da se to uradilo u njihovo ime.

Za kasnije ove sedmice zakazana su još dva izvršenja smrtne kazne na federalnom nivou, dok je četvrta egzekucija planirana za august.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...