GRAĐANE SRBIJE NIKO NEĆE NA SVOJOJ TERITORIJI: Mogu samo u tri zemlje, Albaniju..

Srbi u svoju omiljenu ljetnju destinaciju - Grčku u najboljem slučaju mogu tek od 1. avgusta, ali su šanse za to sve manje.

  • Regija

  • 15. Jul. 2020  15. Jul. 2020

  • 0

Građani Srbije zbog porasta broja oboljelih od koronavirusa mogu da putuju bez ikakvih ograničenja u svega tri susjedne zemlje! Srbi za sada imaju prolaz samo u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Albaniji, dok su druge zemlje koje su nam ranije otvorile svoje granice sada pooštrile režim ulaska ili skroz zabranile, prenosi informer.rs.

Prva je to učinila Mađarska, koja je u ponoć suspendovala raniju odluku o slobodnom ulasku srpskih državljana na svoju teritoriju. Naši građani ubuduće mogu u ovu susjednu državu samo uz obavezan četrnaestodnevni karantin ili ako dobiju dva negativna PCR testa za pet dana u karantinu!

Od 27 zemalja Evropske unije, državljani naše zemlje, za sada, mogu slobodno, bez ikakvih uslova, da uđu samo u Bugarsku, Francusku, Luksemburg, Holandiju, Španiju i Švedsku.

Česte promjene

Međutim, juče je Vijeću EU preporučio svim svojim članicama da na spisak nepoželjnih stave državljane Srbije. Evropske države se još nisu pojedinačno izjasnile o Srbiji.

Srbi u svoju omiljenu ljetnju destinaciju - Grčku u najboljem slučaju mogu tek od 1. avgusta, ali su šanse za to sve manje. I Austrija se pridružila zemljama u koje je ulazak srpskim državljanima do daljeg zabranjen.

Vazduhoplovne vlasti u Beču zabranile su od sutra sve komercijalne letove sa aerodroma u Beogradu, Nišu i Kraljevu (vidi okvir). Prema podacima Ministarstva vanjskih poslova, naši državljani, zaključno sa jučerašnjim datumom, trenutno bez bilo kakvih ograničenja mogu da putuju u svega 13 zemalja u svijetu.

U Rusiju bez obaveznog karantina

Putnici koji ulaze u Rusiju od 15. jula više neće morati da idu u 14-dnevnu izolaciju, odlučila je Savezna služba za zaštitu zdravlja.

Strani državljani koji dolaze u Rusiju moraće da imaju negativan test na koronavirus ili da se testiraju u roku od tri dana nakon ulaska u zemlju.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je za ulazak u sve druge države neophodan bar jedan negativan test na koronu, ako ne i dvonedjeljni karantin.

- Do juče u 13 časova srpski državljani su bez ograničenja mogli ući u 13 zemalja, međutim, trebalo bi imati na umu da se situacija mijenja, ako ne iz časa u čas, a ono iz dana u dan. Što se tiče zemalja u okruženju, nakon mađarske odluke da uvede restrikcije za srpske državljane naši bez bilo kakvih uslova mogu jedino u BiH, Bugarsku i Albaniju. Za Makedoniju, Hrvatsku, Crnu Goru potrebno je ili ići u dvonedjeljni karantin ili imati PCR test. Slovenija se izričito drži dvonedjeljnog karantina, jer smo zbog broja oboljelih na njihovoj "crvenoj listi" - navodi Dačić.

On kaže da se na listi zemalja u koje Srbi mogu da uđu bez ograničenja, nalazi i nekoliko njih u kojima Srbi najčešće ljetuju, ali da on, kao ministar, ne preporučuje nikome da u ovakvoj situaciji kreće na put.

- U Tursku, Španiju ili Bugarsku može trenutno da se uđe i bez obaveznog karantina i bez PCR testa, ali ko kome garantuje da se njihove odluke neće koliko večeras promijeniti. S druge strane, i za Tunis i za Egipat niko vam ne traži ni test ni karantin, ali oni na ulasku sprovode nasumična testiranja. I, šta ako se ustanovi da je neko pozitivan? Da čuči tamo i da se liječi... - pita i odgovara Dačić.

Nigdje bez polise

Direktor Srpske asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić kaže da bez obzira na to što u nekim zemljama, ne postoje ograničenja za ulaz, da se nigde ne kreće bez polise osiguranja.

- Postoje tri osiguravajuće kuće koje osiguravaju od korone i apelujem da niko bez polise ne kreće na put. Bugari čak putnicima i ne mere temperaturu, ali Egipćani i Turci to rade na ulasku u zemlju. Testira se svako ko ima temperaturu. Pozitivan test znači odlazak u njihove karantine i bolnice. Dakle, u tom slučaju nema povratka kući do izliječenja. Avion sigurno neće čekati njih da se izliječe, što znači da se u individualnom aranžmanu moraju vratiti u Srbiju - upozorava Seničić.

Ukinut voz Novi Sad-Budimpešta

Kompanija "Srbija voz" objavila je da je od juče, u cilju sprečavanja širenja epidemije kovida-19, do daljeg obustavljen saobraćaj međunarodnog voza na relaciji Novi Sad-Budimpešta. Taj voz je iz Novog Sada polazio u 11 sati, a sa stanice "Budimpešta Keleti" u 11.57 za Srbiju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...