STRANCI OTKAZUJU  NARUDŽBE IZ REPUBLIKE SRPSKE: Privreda na koljenima, ali se sve krije...

Najugroženiji su u oblasti proizvodnje obuće, kože i tekstila koji bilježe pad od oko 30 odsto.

  • Ekonomija

  • 15. Jul. 2020  

  • 0

Prerađivačka industrija Republike Srpske koja zapošljava najviše radnika, čak petinu od ukupnog broja, u ozbiljnim je problemima zbog krize izazvane novim korona virusom.

Najugroženiji su u oblasti proizvodnje obuće, kože i tekstila koji bilježe pad od oko 30 odsto. Riječ je o industriji koja radi lon poslove, dakle direktno zavisi od ugovora ino-partnera.

Međutim, njihovi partneri iz inostranstva otkazuju narudžbe zbog čega postoji opravdan strah za radna mjesta u narednom periodu, piše Srpskainfo, prenosi BNTV.

– Svi naši partneri iz inostranstva su redukovali ugovore prema nama, odnosno količine, pa je došlo je do osjetnog pada u našem sektoru za oko 30 odsto. Drugi problem je u tome što je kompletno u Evropi stala prodaja. Firme sa kojima radimo ne prodaju predviđene količine, čak ni one dogovorene. Skladišta roba širom Evrope su uglavnom puna, trgovine ne povlače ugovorene količine i došlo je do velikog zastoja u cirkulaciji roba i novca kada je obuća u pitanju – objašnjava za Srpskainfo Radovan Pazurović, vlasnik derventske Fabrike obuća „Sanino“.

On kaže da je na najvećem udaru modna obuća koja se gotovo i ne prodaje, dok je loša i situacija sa obućom za svakodnevnu upotrebu.

Prodaja i proizvodnja zaštitne obuće je u blagom padu, dok, iako sa poteškoćama, trenutno najbolje „ide“, proizvodnja obuće za namjensku industriju.

– Mi iz branše, na osnovu informacija koje imamo od dobavljača, verujemo da nas na jesen problemi tek očekuju. Niko od nas nema hrabrosti da uzima kredite za potrošnju, odnosno za plate, a posla imamo sve manje. Istovremeno, ne vidim u mjerama Vlade tu vrstu mogućnosti da pokrije gubitke u proizvodnji i troškove koji tek dolaze – ističe Pazurović.

On ističe da je njegova firma iscrpila sve rezerve, imala je oko dva miliona KM koje je prenijela iz prošle godine, iskoristili su novac za plaćanje svih obaveza i sada su na pozitivnoj nuli.

– Sada moramo biti iskreni i prema sebi i društvu i jasno reći da ne možemo trošiti ono što nismo zaradili. To je istina koliko god bila bolna – poručuje ovaj derventski privrednik.

Prerađivačka industrija Republike Srpske, po posljednjim zvaničnim podacima, zapošljava više od 57.000 radnika, a što je oko 21 odsto od ukupnog broja radnika.

Prosječna majska plata zaposlenih je bila 746 KM, što je za oko 220 maraka više od zagarantovanog minimalca.

U sklopu prerađivačke industrije je i značajna oblast šumarstva i prerada drveta, te proizvođači namještaja, koji su, nakon velikog pada u aprilu, u maju pokazivali ohrabrujuće znake sa prvim mjerama popuštanja u cijeloj Evropi.

Zbog toga su naši proizvođači smatrali da bi u trećem kvartalu ove godine mogli da povrate obim poslovanja prije proglašenja epidemije.

– Međutim, sada gotovo sve zemlje ponovo vraćaju neke mjere zbog povećanog broja novozaraženih. To sve unosi zebnju i generalno vlada neizvjesnost oko oporavka – kaže za Srpskainfo Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS.

On kaže da je drugi kvartal ove godine, što se tiče drvoprerađivača i proizvođača namještaja, izgubljen za postizanje rezultata.

Kaže da još nisu poznati statistički podaci za jun, a do kraja godine ne očekuje neki značajan preokret.

O rastu bi se, kako navodi, moglo govoriti tek u narednoj godini, mada mnogi ekonomisti govore da se tome možemo nadati tek 2022. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...