STRUKA SE NE OBAZIRE NA NASLOVE: TK i ZDK za svoje bolnice traže po 25 respiratora uvezenih iz Kine

UKC Tuzla i Zeničko-dobojski kanton zatražili su po 25 od 100 respiratora, koliko ih je firma "FH Srebrena malina" uvezla iz Kine u Bosnu i Hercegovinu.

  • Vijesti

  • 16. Jul. 2020  16. Jul. 2020

  • 0

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović pojasnio je za Vijesti.ba da je jučer preko Ministarstva zdravstva TK stigao zahtjev Federalne uprave civilne zaštite za izjašnjavanje o tome koliko im je respiratora potrebno.

Jusufović za Vijesti.ba kaže da bi, po broju stanovnika, od 100 respiratora, Tuzlanskom kantonu trebalo pripasti 25. On je potvrdio i da se trenutno dva pacijenta nalaze na respiratoru, a da je u TK ukupno 58 hospitaliziranih.

U ZDK je trenutno aktivno 300 pacijenata, a zdravstenom sistemu značajno bi pomoglo dvadesetak od 100 respiratora, koliko ih je dobila Federacija Bosne i Hercegovine, smatra resorni kantonalni ministar Adnan Jupić.

- Po nekim parametrima, 20 ili 25 respiratora trebalo bi da pripadne Zeničko-dobojskom kantonu. Mi smo izašli s realnim zahtjevom da nam taj broj bude ustupljen - rekao je Jupić nakon sjednice Kriznog štaba koji je donio taj zaključak.

Svi ovi aparati, čiju nabavku mjesecima istražuje Tužilaštvo BiH, nakon Sarajevskog aerodroma, trenutno se nalaze uskladišteni u Rajlovcu, a za njima, očigledno, postoji veliki interes kantona i kliničkih centara.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...