SKOPLJAKOVIĆ OPTUŽIO ŠEFA KLUBA HDZ-a: "Lovrinović nas je izdao, obećao je da neće glasati za Mostar bez Travnika"!

Predsjednik Hrvatske stranke Bosne i Hercegovine (HSBiH) Božo Skopljaković kazao je za N1 kako će održati proteste građana bez obzira na (ne)usvajanje budžeta jer "građani traže od njih da pokažu vladajućima kako nisu zadovoljni postojećim stanjem".

  • Politika

  • 16. Jul. 2020  16. Jul. 2020

  • 1

"Bez obzira na usvajanje budžeta, ne znači da su riješene sve prepreke za predstojeće lokalne izbore. Vodi se utrka sa preponama i ova prepona u okviru budžeta će sigurno biti prevaziđena, ali bit će toga još jer stanje u kojem se trenutno nalazimo postaje gore i niko ne može predvidjeti kako će to biti na jesen", rekao je Skopljaković u Danu uživo.

Za razliku od vladajućih stranaka, ističe da oni "nude evropski put o kojem se posljednje dvije godine ne razgovara".

"Vladajući se vode time da osiguraju fotelje, uspjeli su se dogovoriti i sada dižu ruke za budžet. U zadnje dvije godine nismo vidjeli niti jedna zakon koji je usklađen sa standardima EU i ne vidimo nikakav napredak prema EU o kojem se toliko govorilo. Lokalni izbori su jedan novi početak na kojem će građani pokazati svoje nezadovoljstvo i uvjereni smo da ćemo na lokalnim nivoima ostavriti takve rezultate koji će nam osigurati da na narednim općim izborima sigurno možemo ići u takvu jednu utrku i raditi na smjeni vladajuće koalicije koja ne zaslužuje da ostane na vlasti", rekao je Skopljaković.

Očekuje da su "građani shvatili da za ove dvije godine vladajući nisu napravili ništa i da je i u prethodnom periodu bilo jako velikih propusta".

"Veliki broj građana odlazi iz BiH s vrlo malom šanse da se manji broj njih vrati. Očekujemo da će svi ti nezadovoljni na narednim lokalnim izborima dati glas opoziciji i uputiti snažnu poruku vladajućima da više nisu dobrodošli u vlasti", rekao je.

Poručio je kako su u opoziciji svi saglasni da je jedini put BiH put u EU.

Govoreći o Izmjenama izbornog zakona kojim je omogućeno održavanje izbora u Mostaru, ponovio je kako ih je Nikola Lovrinović "izdao" jer je rekao da "neće podići ruku za izmjene ukoliko ne budu uključivale i Travnik".

"Nažalost, vidjeli smo da se Lovrinović povinovao ličnim ili stranačkim interesima i izdao još jednom Hrvate iz Travnike i Lašvanske doline. Ovo što se dešava u HNS-u i Cvitanovićeva poruka da će oni nešto naknado uraditi, pitamo zašto nisu to napraivli kada su razgovarali s goosppdinom Ćovićem o Mostaru. Nismo tražili ništa ekstra i dodatno, trebalo je dodati da se jednaki kriteriji odnose i na Travnik. Sada bacaju prašinu u oči ljudima Lašvanske doline. Mi smo Lovrinovića bili podržali da ne podigne ruku za to, ne očekujemo sada da će se neko iz Mostara žestoko boriti za Travnik kada vidimo da se Hrvati koji su pogodni HDZ-u na ovim prostorima ne bore kako bi trebalo", kazao je.

Govoreći o izjavi kardinala Vinka Puljića da su Hrvati ugroženi, kazao je kako "Hrvati nisu u ravnopravnom položaju s ostala dva konstitutivna naroda, pogotovo ako pogledamo odnose po pitanju Mostara i Travnika.

"Kada HDZ-u odgovaraju određene stvari iz Ustava, onda će ih tražiti i primjenjivati, jednako tako se ponaša i SDA. Mi imamo u amandmanima Ustava da se Travnik tretira jednako kao Mostar, ali oni to odbijaju. Ja lično nisam ugrožen od nikoga fizički, ali jesam jer ne možemo doći do svojih institucija vlasti kao drugi. Ugrožavaju nas stranke na vlasti koje nas vode na ovakav način i tretiraju kao nepotrebne u BiH jer samo njihovi istomišljenici su bitni na izborima, ostali su nevažni", rekao je Skopljaković.

Istakao je kako su oni jedina stranka koja nije u HNS-u i najglasnija opozicija.

"Ovo u HNS je hrvatska nacionalna sramota koja je ugušila demokratiju među Hrvatima i drago nam je da smo na suprotnoj strani od tih stranaka koje ne prezaju ni od čega da ovaj narod odvedu u još dublju propast", kazao je Skopljaković.

Poručio je kako se nada da će predsjednik i premijer Hrvatske o svim bitnim pitanjima razgovarati s predstavnicima institucijama BiH, a ne političkim liderima.

Kada je riječ o lokalnim izborima, kazao je kako će HSBiH nastupiti samostalno tamo gdje imaju šanse da dobiju određeni broj općinskih vijećnika i na taj način utječu na njihov rad.

"Očekujemo da ćemo dobiti podršku građana i biti ta opozicija koja će nadgledati i korigirati rad vladajućih", zaključio je Skopljaković.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...