NJEMAČKA POZIVA WHO NA HITNU REAKCIJU: Nema više vremena, ubrzajte reviziju…

Njemački ministar zdravstva pozvao je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da ubrza svoju reviziju upravljanja pandemijom koronavirusa, što je znak da Europa zauzima strožiji stav prema tom tijelu Ujedinjenih naroda.

  • Svijet

  • 17. Jul. 2020  17. Jul. 2020

  • 0

Njemačka trenutno predsjedava Europskom unijom, a dosad je imala zaštitnički stav prema WHO-u, koji je pod žestokim kritikama Washingtona, koji najavljuje izlazak iz organizacije zbog popuštanja Kini. Sada se čini da i Berlin zauzima asertivniji stav.

"Kad je riječ o ponovnom ocjenjivanju rada WHO-a tokom krize, u utorak sam u Parizu imao priliku razgovarati s direktorom Tedrosom Adhanom Ghebreyesusom, kao i prije dvije sedmice u Genevi. U oba sam ga razgovora vrlo jasno potaknuo da pokrene neovisno povjerenstvo stručnjaka i ubrza početak njihovog rada", rekao je Jens Spahn.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je prošle sedmice kako će pokrenuti neovisni odbor koji će procijeniti upravljanje pandemijom i odgovor vlada na koronavirus.

Ghebreyesus je kazao kako će odbor u novembru ministrima zdravlja predati prvi izvještaj, a da će konačni biti spreman u maju iduće godine.

Spahn je naglasio da je izvještaj važan sada, dok pandemija i dalje hara svijetom, jer se "već mogu donositi zaključci".

To bi moglo dovesti do brzog djelovanja po pitanju upravljanja i poboljšanja "saradnje između političkog i znanstvenog nivoa" organizacije, dodao je Spahn.

Europske države istaknule su da reviziju treba propratiti preustroj organizacije, o čemu se već razgovaralo unutar samog UN-a, kao i u grupi G7.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...