“SB” JE ISTRAŽILA: Na stotine građana zaraženih koronom slobodno se kreće po Sarajevu bez rješenja o samoizolaciji, a sve zbog ministra koji ne dolazi na posao jer ima “UPALU UHA”

Da se sve otelo kontroli uvjerili su se i novinari Slobodne Bosne koji su cijelu sedmicu pokušavali doći do informacija o određivanju mjera samoizolacije.

  • Mini market

  • 17. Jul. 2020  17. Jul. 2020

  • 2

Epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo je vrlo ozbiljna, s obzirom na činjenicu da svaki dan raste broj novozaraženih. Samo jučer u Kantonu Sarajevo je bilo 80 novih pozitivnih slučajeva. Međutim i pored povećanog broja novozaraženih, građani su i dalje opušteni, a ovakva situacija mogla bi dovesti do kolapska zdravstvenog sistema koji ovih dana pokazuje svoje slabosti. Jedan od problema građana koji se nametnuo je i izlazak iz samoizolacije koji je teži od izlaska iz zatvora.

„Iz zatvora izađete po osluženju kazne, a iz samoizolacije ne možete bez rješenje na koje se čeka danima i pored toga što vas je porodični ljekar i nadležni epidemiolog oslobodio samoizolcije“, rekao je čitalac Slobodne Bosne, ime poznato redakciji, čija je porodica ovih dana prošla neviđenu psihičku torturu od strane nadležnih institucija koje svoje propuste prebacaju s jednih na druge.

„Kada vam određuju mjere samoizolacije nazovu vas odmah telefonom, međutim kada vas trebaju rješenjem osloboditi izolacije ne javlja vam se niko. Pokušavali smo kontaktirati sve dostupne brojeve sa web stranice Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i samo jedanput, nakon hiljadu pokušaja, uspjeli smo saznati da je službenica Ivona zadužena za rješenja. Naravno ista se nikad ne javlja na pozive“, kaže naš sagovornik. On je, nakon što je konačno dobio rješenje o prestanku samoizolacije, uvidio da su u istom izostaviljeni njegovi roditelji, koji su iako sve vrijeme negativni i dalje u kućnoj izolaciji.

Da se sve otelo kontroli uvjerili su se i novinari Slobodne Bosne koji su cijelu sedmicu pokušavali doći do informacija o određivanju mjera samoizolacije.

U Federalnom ministarstvu zdravstva nadležnosti prebacaju na kantonalna ministarstva, u kantonalnim na inspekcije i tako u krug.

Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, kaže kako prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Uprava za inspekcijske poslove izdaje rješenja o samoizolaciji i prestanku iste. Međutim, po zakonu ili ne, rješenja o prestanku izolacije potpisuje ministar zdravstva KS Rusmir Mesihović, koji danima ne dolazi na posao jer ima upalu uha. On čak nije prisustvovao sjednici Vlade Kantona Sarajevo kada se raspravljalo o teškoj epidemiloškoj situaciji u KS

Određivanje rješenja o samoizolaciji postalo je rak rana ovog društva koje se našalo u opštoj konfuziji i haosu. To dokazuju i podaci do kojih smo došli. Naime, od 26. juna do 09. jula u Kantonu Sarajevu 491 osoba pozitivna na koronavirus mogla se slobodno kretati, jer nije dobila rješenje o samoizolaciji.

Situacija nije ništa bolja ni u ostalim kantonima.

M. D. iz Zenice, koji se javio našoj redakciji, nikada nije dobio rješenje o samoizolaciji, iako je pozitivan na korovairus više od tri nedjelje. Nakon pregleda doktorica mu je predložila da bude o izolaciji 14 dana, bez bilo kakvog zvaničnog rješenja. Međutim nakon retestiranja, koje je uradio nakon 14 dana, naš sagovornik je i dalje bio pozitivan. Umjesto rješenja o samoizolaciji ponovo je dobio savjet od nadležnog ljekara da ostane kod kuće još 14 dana.

„Nikad nisam dobio rješenje, što znači da sam se mogao slobodno kretati, međutim kao neko odgovoran ostao sam u kući. Kada sam kontaktirao Zavod za zdravstvo našeg kantona da pitam kada se mogu vratiti normalnom životu, rekli su mi - vaše je da sjedite u kući i ne pitate“, navodi na kraju razgovora naš sagovornik.

(S.B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...