NA UKC SARAJEVO TVRDE DA NEMAJU TESTOVA: Mijenjaju se prioriteti pri testiranju građana

Opreme i snage sve manje, pacijenata sve više.

  • Vijesti

  • 17. Jul. 2020  17. Jul. 2020

  • 0

Donacije pristižu, ali nisu dovoljne u odnosu na rapidno povećanje pacijenata ili se sporo raspoređuju po bolnicama, zbog tromih procedura, upozoravaju liječnici i menadžeri pojedinih zdravstvenih ustanova. Sve je manje PCR testova, zbog čega je u pojedinim bolnicama promijenjen i prioritet pri testiranju građana.

Opreme i snage sve manje, pacijenata sve više. Vapaji iz većine bolnica. Na UKC-u Sarajevo kažu da će uskoro trebati nove testove i zaštitnu opremu. U tuzlanskom kliničkom centru raspolažu sa deset hiljada PCR testova, što je dovoljno za oko mjesec dana. Ipak, poručuju kako se zdravstvena zaštita stanovništva neće biti ugrožena.

"Snalazimo se kako znamo i umijemo. Iz donacija dolaze ograničene količine, u zadnje vrijeme skoro nikakve. Uglavnom kupujemo ono što možemo direktno do 6.000 KM to pokrivamo nekako. Nismo bez zaštitne opreme. Krupnija oprema kao što su zaštitna odijela, koja su skuplja, ranije smo osigurali i imamo na zalihama", ističe Vahid Jusufović, UKC Tuzla.

Rukovodstvo UKC u Banjaluci tvrdi da imaju dovoljno opreme, ali su mladi liječnici izašli pred javnost uz apel građanima da poštuju mjere, jer je broj pacijenata sve veći. Za nabavu medicinske opreme zadužen je entitetski Institut za javno zdravstvo. Poručuju kako će i dalje sve nabavljati na vrijeme, javlja N1.

"Institut je od 10. marta ovlašten od Vlade da provodi javne nabavke kada govorimo o virusu korona. Tačan broj nabavki u ovom trenutku nemam. Ali, naravno da smo nabavljali ličnu zaštitinu opremu, medicinska sredstva i operaturu. Taj zaključak je i dalje na snazi, i u slučaju potrebe, i dalje će se vršiti nabavke", kaže Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

U Kantonalnoj bolnici Zenica morali su promijeniti prioritete pri testiranju, zbog smanjenog broja testova, ali nadležni najavljuju nabavu novih aparata za povećanje kapaciteta laboratorija u Zenici i Tešnju. Traže još opreme.

"I zatražili smo da nam se iz ukupne količine od 100 respiratora dostavi 25, to je ono što bi ZDK trebalo pripasti. Testovi, zaštitna oprema su prioritet s kojim se bavimo i nalazimo sve načine i mogućnosti da obezbijedimo sredstva", navodi Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK.

Iz mostarskog Doma zdravlja ukazuju da "sa ovako iscrpljenim zdravstvenim sistemom, neće moći dugo izdržati".

Brojne donacije koje su stigle ili su u skladištu, ili već potrošene. Najnovija iz Europske unije vrijedna je 1,3 miliona eura. Bisera Turković izjavljuje da bi raspodjela donirane opreme išla mnogo brže, kada bi BiH imala krovno ministarstvo zdravstva. No, i sa 12 ministarstava zdravlja, u ovaj sektor se godišnje upumpa ogroman novac. Ove godine će RS iz budžeta izdvojiti 122 miliona maraka, Federacije 74 miliona. Kanton Sarajevo je zdravstvu namijenio 16 miliona maraka, dok kantoni sa sjedišten u Tuzli i Zenici planiraju po 2,4 odnosno 7,6 miliona maraka. Proračunom Hercegovačko-neretvanskog kantona za zdravstvo je predviđeno 12 miliona maraka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...