VUČIĆ SE HVATA ZA GLAVU: Evropa napravila zaokret prema politici Srbije zbog okretanja Kini, priznanje Kosova je pitanje dana…

Sinoćnji prilog na TV Pink najbolji je pokazatelj koliko je režim Aleksandra Vučića pogođen pismom opozicije Briselu, ali prije svega promptnim odgovorom tri poslaničke grupe.

  • Regija

  • 20. Jul. 2020  20. Jul. 2020

  • 0

Iako se režimski mediji ubiše da objasne kako je to, ustvari, pismo Tanje Fajon i kako je, kao što rekoše na TV Pinku, "odgovor uputilo samo troje poslanika", to apsolutno ne odgovara činjenicama, piše Direktno.

Naime, odgovor su uputile tri poslaničke grupe u Evropskom parlamentu, koje zajedno imaju čak 311 poslanika. U njihovo ime je odgovor u kome se podržava zahtjev srpske opozicije za ekspertske komisije po modelu Sjeverne Makedonije, potpisalo troje ovlaštenih poslanika. 

Tri poslanika u ime socijaldemokrata, liberala s kojima su i Macronovi poslanici i grupacije zelenih. Koliko su ove tri grupe zajedno jake, pokazuje broj poslanika, koji je skoro dvostruko veći od broja poslanika EPP-a (177). Iako je SNS dio zajednice evropskih narodnih partija, stručnjaci očekuju da će morati da se slože sa zahtjevom koji su prihvatile tri poslaničke grupe.

To je potvrdio i Dušan Janjić u emisiji "Kvaka 23" kada je rekao da EPP neće moći, a vjerovatno ni pokušavati da spriječi slanje ekspertskih misija. Pitanje je u kojem formatu i s kojim zadatkom će misije doći, ali je realno očekivati njihov dolazak. 

Ovo je do sada najveća pobjeda opozicije u Briselu koja je postignuta nakon godinu dana ozbiljnih aktivnosti. Da je režim u panici, govori i pismo koje je, u ime svog provladinog NGO-a, poslala Jelena Milić, glavni Vučićev lobista za odnose s NATO-om. Argumenti o tome kako je opozicija homofobična, rasistička, antizapadna s ključnim argumentom da Mlađan Đorđević poznaje i slikao se sa suprugom Dimitrija Medvedeva, izazvali su podsmijeh i čuđenje u briselskim krugovima.

Dok Srbija potpisuje rezolucije kojima se teror Kineza nad Ujgurima objašnjava time da su oni teroristi te Vučić javno podržava pravo Kine da krši ugovor o Hong Kongu, dok kupuje rusko i kinesko oružje, gospođa Milić više nego neuspješno objašnjava zapadnim sagovornicima kako je on, ustvari, protiv Rusa i za evropske integracije.

Slika koju je Vučić u Evropi gradio o sebi, ruši se kao kula od karata. S njim niko više osim o Kosovu ne razgovara, a od njega se traži da do kraja godine potpiše priznanje nezavisnosti Kosova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...