ŠOPING-MEKA S DRUGE STRANE GRANICE: Hrvati masovno dolaze u Bosnu i Hercegovinu, sve je jeftinije, a lijekovi…

Od sredine juna, otkako je BiH dopustila ulazak s ličnom kartom, bez obavezne samoizolacije, živnule su trgovine i benzinske pumpe s hercegovačke strane granice.

  • Ekonomija

  • 20. Jul. 2020  20. Jul. 2020

  • 0

Od sredine juna, otkako je BiH dopustila ulazak s ličnom kartom, bez obavezne samoizolacije, živnule su trgovine i benzinske pumpe s hercegovačke strane granice. Ipak, neke nisu uspjele preživjeti korona-krizu, poput benzinske pumpe u Doljanima, koja se dvadesetak godina nalazi na "ničijoj zemlji" između dva granična prijelaza, hrvatskog i BiH. Nekada su na njoj Neretvljani tankirali gorivo ili kupovali cigarete, ali posljednjih mjeseci zbog pandemije Covida-19 to je postalo komplicirano pa je benzinska zatvorila svoja vrata čekajući bolje dane. Ipak, trgovine mješovite robe uz granicu se nisu zatvorile.

Imoćani tako vrlo često prelaze granični prijelaz Osoje-Vinjani Gornji i kupuju u Posušju, Dubrovčani preko Ivanjice idu u Trebinje, Vrgorčani u Ljubuški, a Neretvljani idu prema Čapljini i Mostaru. Ne kupuje se samo roba široke potrošnje, nego se u Hercegovinu odlazi i na ljekarske preglede, gdje se za tristotinjak kuna (80 KM, op. „SB“) može napraviti kompletan kardiološki pregled, ultrazvuk srca i ergometrija, piše "Slobodna Dalmacija".

Odlazak na servis

Osim prehrambenih potrepština i goriva, hrvatski državljani u BiH kupuju i lijekove, posebno one koji se u Hrvatskoj ne mogu nabaviti bez recepta, a u Hercegovini su jeftiniji i mogu se bez ikakvih problema kupiti. Lijekovi za svakodnevnu upotrebu, naprimjer sprejevi za nos i analgetici, paracetamol i ibuprofen su tridesetak posto jeftiniji. Mnogi granicu prelaze biciklom, posebno kada se ide u kupovinu lijekove.

U BiH se odlazi i automehaničarima kada treba popraviti automobil, a često se preko granice kupuju i autodijelovi, posebno automobilske gume. U Hercegovini se može uraditi i servis autoklime te izmjena plina, koja košta 20 KM (80 kuna), što je itekako povoljnije u odnosu na cijene u Hrvatskoj. A u Hercegovinu se ide i po cigarete, gdje se na jednoj šteki može uštedjeti i do 50 kuna, isto koliko i na spremniku eurosupera 95, koji se najčešće tankira s bh. strane.

Zanimljivo je da se sve češće u Hercegovinu ide i po rezani duhan te brojni Dalmatinci u kućnoj radinosti motaju cigarete. Tako se na rezanom duhanu po kilogramu može uštedjeti i do 60 kuna. Dobre uštede hrvatski državljani naprave i kupovinom piva i mineralne vode. Naime, gajba piva košta osamdesetak kuna, a mineralne tridesetak kuna, što je značajno jeftinije nego u Hrvatskoj.

Nema otkazivanja

Hrvatski državljani u Hercegovini prave i svadbe ili, pak, idu kod frizera, jer je frizura jeftinija 30 posto u odnosu na cijene po frizerskim salonima u Dalmaciji. Međutim, svadbe su posljednjih dana veliki problem, jer su zbog korone pooštreni epidemiološki uvjeti održavanja pirova, a drugi, još i veći problem je prelazak gostiju preko granice. Za svadbenu stolicu u Hercegovini tako će se izdvojiti od 160 do najviše 200 kuna (40-50 KM, op. „SB-a“), uz pristojan meni.

Kad završe s kupovinom i plate na blagajni, hrvatskim državljanima se ispunjavaju obrasci s kojima oni idu na granicu. Na granici im carinici pregledavaju robu i ovjeravaju obrasce, a oni kod prodavača moraju doći u roku od tri mjeseca kako bi dobili povrat od 17 posto PDV-a, pojašnjavaju trgovci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...