UDARIO TAMO GDJE IH NAJVIŠE BOLI: Medijska i politička hajka iz RS-a na Džaferovića nakon današnjih poruka

Brojna udruženja iz RS-a žestoko su reagovala na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da je "zločin nad Bošnjacima u Prijedoru sistematski, udruženi zločinački poduhvat s ciljem eliminacije nesrpskog stanovništva i da ima sve elemente genocida", piše RTRS.

  • Mini market

  • 20. Jul. 2020  20. Jul. 2020

  • 3

Tako je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić upitao Džaferovića, koji je bio ratni načelnika CSB-a u Zenici, gdje su danas Srbi u tom gradu i u FBiH te da bi Džaferović trebalo da pogleda i ko su bile prve žrtve u Prijedoru, gdje su muslimani postavljali zasjede, koliko ih je u Kozarcu bilo naoružanih i koliko je bila spremna elitna jedinica "Zelenih beretki". Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković-Rajilić poručila je Džaferoviću da bi mu najbolje bilo da šuti, a ne da priča o navodnim srpskim zločinima, posebno kada zna da je bio na listi zločinaca koji su tokom rata činili zločine nad Srbima. 

- Sramna je i licemjerna njegova izjava o navodnim srpskim zločinima - rekla je Živković-Rajilić za RTRS.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić rekao je da Džaferović obmanjuje javnost i nastoji da prikrije stvarne razmjere zločina nad Srbima u Srebrenici, Kravici i Podrinju te u 13 zapadnokrajiških opština.

Srbima u Federaciji BiH onemogućeno je i da obilježe mjesta stradanja tokom proteklog rata, a na teritoriji današnje FBiH ima samo 10 odsto predratnog srpskog stanovništva, izjavio je za Srnu predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.
 
- Kamo sreće da Srbi u FBiH mogu da obilježe mjesta stradanja kao što to čine Bošnjaci u Prijedoru. Bošnjaci u Prijedoru imaju Dan bijelih traka, a nama u Bihaću ne daju ni da obilježimo mjesta gdje su pobili Srbe. U FBiH se mi, Srbi, ne smijemo ni okupiti - rekao je Radanović povodom današnje izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića date u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora.

Radanović je ukazao da Srbi ne smiju ući u Dobrovoljačku ulicu nego se cvijeće položi više od 300 metara od mjesta stradanja, piše RTRS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...