REIS KAVAZOVIĆ IZ PRIJEDORA UPUTIO SNAŽNU PORUKU: "Stravični zločini u dolini Sane i širom Bosne su najbolji dokaz da je genocid u Srebrenici bio samo završni čin”

"Zato nikada više ne smijemo dozvoliti da budemo slabi i da o svojoj sudbini ne odlučujemo oslanjeni na Boga i svjesni vrijednosti slobode", poručuje Kavazović

  • Društvo

  • 20. Jul. 2020  20. Jul. 2020

  • 5

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović kazao je danas na ispraćaju šest žrtava iz Prijedora i Kozarca u Memorijalnom centru Kamičani da je zločin u Prijedoru bio početak, a u Srebrenici je bio završni čin tog genocida nad bošnjačkim narodom, prenosi Faktor.

"Danas, samo devet dana nakon dženaze u Srebrenici, okupili smo se kako bismo klanjali dženazu nevino ubijenim braći i sestrama i kako bismo se dovom sjetili onih koje smo već pokopali i za kojima još tugujemo. Svako od njih umorenih i svako od nas ko je preživio strahote agresije na našu zemlju nosi bezbroj neispričanih priča. Možemo samo zamisliti kroz šta su prolazili naši šehidi u posljednjim trenucima na ovom svijetu. Nije lahka spoznaja da nismo bili dovoljno jaki da ih zaštitimo od onih koji prema njima nisu imali ni samilosti, ni suosjećanja", kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Zato, dodao je, nikada više ne smijemo dozvoliti da budemo slabi i da o svojoj sudbini ne odlučujemo oslanjeni na Boga i svjesni vrijednosti slobode.

"Oni koji su te stravučne zločine počinili računali su na to da će njihova zlodjela prekriti zelena bosanska trava i da će vrijeme izblijediti sjećanje na njihove priče, da će istina ostati zakopana u ilovači Tomašice i drugih masovnih grobnica. Mi danas okupljeni ovdje garant smo da se to neće desiti. Na nama je da nastavimo kazivati istinu o onome šta se ovdje u Prijedoru dešavalo. Da se potrudimo ispričati priču o svakome od ovih nevino ubijenih. Ako mi ne budemo na nivou zadatka i ne ispričamo svaki detalj našeg stradanja, znajmo da je Svemogući u svojoj knjizi kazao da se na Danu sudnjem sa ovoga svijeta neće moći sakriti ni koliko malo zrno gorušice. Vjerujemo da će doći dan kada će zlotvori pogledati svoje žrtve u oči i pred njima polagati račun za svoja nedjela. Ta vjera u konačnu pravdu nas nikada ne napušta i ona nam daje snagu da u svojoj borbi istrajemo", kazao je Kavazović.

Šehid je, podsjetio je reis, nazvan šehidom-svjedokom i zbog toga što će svjedočiti šta se na ovom svijetu dešavalo.

"Oni će biti svjedoci za nas ili protiv nas. Zato budimo dostojni njihove žrtve, čuvajmo istinu o njima i emanet slobode za koju su pali", rekao je.

Stravični zločini u dolini Sane i širom Bosne su najbolji dokaz da je genocid u Srebrenici bio samo završni čin udruženog zločinačkog poduhvata sa genocidnom namjerom koji je započet ovdje u Prijedoru radi uništenja našeg naroda na njegovim historijskim prostorima, reisova je poruka iz Memorijalnog centra Kamičani kod Prijedora.

"Sve čemu smo ovdje svjedočili 1992. godine govori o tome da zločini nisu bili sporadični ili incidenti, nego da se radilo o zločinačkom projektu koji je brižljivo planiran i ponavljan u svakoj u svakoj općini u kojoj se goloruki građani nisu uspjeli organizirati i odbraniti. Danas smo opet svjedoci kako se taj karakter agresivnog rata pokušava sakriti, a istina prekrojiti. To je samo nastavak rata drugim sredstvima", istaknuo je Kavazović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...