MUSA O RAPIDNOM PORASTU BROJA NOVOZARAŽENIH U BiH: "Više od 30 preporuka! Ako izgubimo kontrolu nad virusom, očekuje nas..."

Musa je kazao da se ne smije doći u situaciju da se izgubi kontrola nad virusom.

  • Vijesti

  • 20. Jul. 2020  21. Jul. 2020

  • 0

Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Sanjin Musa danas je za N1 govorio o situaciji sa korona virusom, tj. porastom broja zaraženih.

- Bilježimo kontinuirani porast novozaraženih, danas govorimo od oko 145 dnevnih novooboljelih. Moraju se preduzeti mjere kako bi se spriječilo širenje, kazao je.

Musa je kazao da se ne smije doći u situaciju da se izgubi kontrola nad virusom.

- Ako izgubite kontrolu nad virusom, vrlo brzo ćete vidjeti ubrzano širenje koje će rezultirati širenjem i komplikovanjem zdravstvene slike šire populacije. Sutra imamo dodatni trening za obuku, ključni cilj strategije je okriti i izolirati oboljele. Drugi dio je individualne mjere, pridržavanje preporučenih mjera, preko 30 preporuka Zavoda za javno zdravstvo BiH, kaže Musa.

Musa je kazao da preporuke koje se izdaju su dio rješenja, a ne problema.

- Iako preporuke izgledaju možda opterećujuće, one su dio rješenja a ne dio problema.

- Želimo otkrivati nove slučajeve, to je glavno. Od nekih 200 hiljada testova, urađeno je nekih 75 hiljada testova do sada, ali kako smo rekli ova borba jeste maratonska i moraju se kapaciteti povećavati kako traje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...