EKOCID U DRVARU SAMO JE VRH LEDENOG BRIJEGA: Evo gdje će završiti smeće koje je u BiH stiglo iz italijanskih Covid-bolnica

Ekolozi upozoravaju da Italija nije baš spremna, a možda ni obavezna, da vrati otpad, a posebno je pitanje kako bi preduzeće “Krom reciklaža” moglo da se “riješi otpada”.

  • Društvo

  • 21. Jul. 2020  22. Jul. 2020

  • 1

Nakon što su građani Drvara i Bosanskog Grahova, višednevnim protestima i blokadom puta, spriječili dalji uvoz stotina tona otpada iz sjeverne Italije, najavljeno je da će taj problem biti uskoro riješen, ali ekolozi upozoravaju da će to teško ići.

Ministarka ekologije Federacije BiH, Edita Đapo, u petak je, nakon sastanka sa načelnicima ugroženih opština, rekla da će problem biti riješen do kraja ove sedmice.

– Urgiraćemo Ministarstvu ekologije Italije da se dobije dozvola za povrat otpada, a ukoliko se to ne desi onda bismo investitoru, koji ga je uvezao, naložili da se on riješi otpada, te bismo u roku sedam dana trebali pronaći rješenje – rekla je Đapo.

Ekolozi, međutim, upozoravaju da Italija nije baš spremna, a možda ni obavezna, da vrati otpad, a posebno je pitanje kako bi preduzeće “Krom reciklaža” moglo da se “riješi otpada”.

Podsjećamo, preduzeće “Krom reciklaža” d.o.o. sa sjedištem u Drvaru, ovaj je otpad uvezlo sa obrazloženjem da će ga preraditi,  ali ova firma uopšte nema postrojenja za reciklažu.

Anes Podrić, lider Udruženja građana “Eko akcija” iz Sarajeva, kaže da je teško vjerovati da će najmanje 300 tona uvezenog otpada biti zbrinuto na odgovarajući način, jer BiH ne zna ni šta će sa svojim nagomilanim smećem.

– Nadomak Sarajeva, dakle glavnog grada i sjedišta kantona sa ubjedljivo najvećim budžetom, imamo ogromnu deponiju sa koje se, kako tvrde mještani, širi nesnosan smrad. Radi se o pravoj planini smeća. Kako onda očekivati da će se negdje u rubnom dijelu države, koji je i inače marginalizovan, neko baviti ekološki prihvatljivom reciklažom uvoznog otpada – kaže Podić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...