ERDOGAN IMA DRUGE PLANOVE: "Turska je apsolutno protiv podjele Libije, bilo na karti ili politički..."

Ibrahim Kalin, glasnogovornik ureda turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, izjavio je kako se Turska odlučno protivi podjeli Libije, bilo to načelno ili zakonski.

  • Svijet

  • 22. Jul. 2020  22. Jul. 2020

  • 0

"Apsolutno smo protiv razbijanja Libije, bilo u stvarnosti, bilo na karti; ili politički, ili geografski", rekao je on u intervjuu za londonski "CNN International", prenosi "Anadolija".

"To bi bio poražavajući scenarij. Slične slučajeve vidjeli smo i u Iraku, u Siriji, na drugim mjestima. Iz toga bismo trebali izvući pouke."

Libiju je, nakon svrgavanja i ubistva Muammara Gaddafija 2011. godine, razorio građanski rat.

Nova Vlada te zemlje osnovana je 2015. godine, na osnovu sporazuma pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, ali napori za dugotrajno političko rješenje nisu uspjeli zbog vojne ofanzive snaga odanih odmetnutom penzionisanom generalu Khalifi Haftaru.

U UN-u priznaju libijsku Vladu nacionalnog jedinstva, na čelu s Fayezom al-Sarrajom, kao legitimnu vlast, dok se Tripoli bori protiv Haftarovih snaga.

'Haftar je kršio svaki sporazum'

Vlada nacionalnog jedinstva, sa sjedištem u Tripoliju, priznata je od UN-a te ima podršku Turske, dok Haftar ima podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta i Rusije.

Vlada nacionalnog jedinstva u martu je pokrenula operaciju "Mirna oluja" protiv Haftarovih snaga kako bi se suprotstavila njegovim napadima na glavni grad Tripoli i nedavno oslobođena strateška mjesta, uključujući aviobazu Al-Watiya i grad Tarhuna, posljednje uporište Haftara na zapadu Libije.

Kalin je kazao da će Vlada Turske nastaviti podržavati Vladu nacionalnog jedinstva Libije, optuživši Haftara da je sijao "pustoš" u Libiji.

"Pokušao je progurati svoj put i pokušava podijeliti Libiju ili preuzeti kontrolu nad Libijom bez ikakvog legitimiteta", rekao je on.

"Haftar je kršio svaki pojedinačni sporazum, primirje ili mirovni proces u posljednje dvije godine", zaključio je Kalin.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...