ŠTA SE DOGAĐA U ŠVEDSKOJ: Najavljen najcrnji scenarij, od koronavirusa moglo bi umrijeti još 3.000 ljudi...

Švedska, koja već sada ima jednu od najcrnjih statistika smrti od koronavirusa u odnosu na broj stanovnika, ocijenila je mogućim scenarij po kojem bi umrlo još 3.000 ljudi.

  • Svijet

  • 22. Jul. 2020  22. Jul. 2020

  • 0

Ta prognoza dio je jednog od tri scenarija koje ima švedska Agencija za javno zdravstvo, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Švedska je u utorak imala ukupno 5.646 smrtnih slučajeva i 78.166 potvrđenih slučajeva zaraze, čime je među najgore pogođenim državama na svijetu, iako vlasti naglašavaju da se širenje virusa usporava, kao i da se smanjuje broj težih i smrtnih slučajeva.

Najvjerovatniji scenarij je da će se, nakon usporavanja epidemije, stvoriti žarišta širom države, koje će biti lakše ili teže kontrolirati.

To je scenarij koji je "već viđen u drugim dijelovima svijeta i za koji se čini da slijedi uobičajen put Covida-19", rekao je glavni epidemiolog Anders Tegnell.

Najgori i najbolji scenarij

U toj varijanti, zbog olakšavanja mjera, stopa zaraze brzo bi se povećavala, jer bi se ljudi više družili, ali bi i brzo počela padati u trenutku kada bi shvatili rizik i počeli snažnije poštivati neka pravila, kao što je fizička distanca, pojašnjava Tegnell.

Po tom scenariju, umrlo bi još do 3.200 ljudi.

Najgori scenarij predviđa još 5.800 smrtnih slučajeva, kada bi koronavirus slijedio klasični put pandemije.

Najbolji scenarij je onaj u kojem bi se aktuelni trend nastavio i tada ne bi bilo više od još 200 mrtvih.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...