PROBLEMI OKO NASTAVKA GRADNJE PELJEŠKOG MOSTA: Stiže 150 radnika iz Kine, ali umjesto na gradilište, idu u…

Kineski izvođač radova na Pelješkom mostu "China Bridge and Road Corporation" (CRBC) napokon je našao način da na svoje gradilište u Hrvatsku dovede iz Kine radnike neophodne za montažu čelične rasponske konstrukcije mosta.

  • Regija

  • 22. Jul. 2020  22. Jul. 2020

  • 1

Kako su za "Večernji list" potvrdili u CRBC-u, s jednom aviokompanijom dogovorili su čarter-let iz Kine, kojim će svoje radnike, uključujući i varioce potrebne za okrupnjavanje segmenata rasponskog sklopa, dovesti u Hrvatsku. U hrvatskom predstavništvu CRBC-a kažu da tim letom planiraju dovesti oko 150 osoba, a od toga 100 varilaca.

"Priprema čarter-leta ide glatko i predviđeno je da će sletjeti u Hrvatsku krajem jula", poručuju iz CRBC-a.

A kako su kazali u "Hrvatskim cestama", taj let bio je planiran za 27. jula. U kineskoj firmi koja je izvođač radova, kažu da će, s obzirom na tip aviona kojim će njihovi radnici doći, kao i s obzirom na lokaciju gradilišta, avion iz Kine sletjeti u Zračnu luku Dubrovnik. No, s obzirom na pandemiju koronavirusa, pristigli kineski radnici neće odmah ići na gradilište nego će prvo morati proći samoizolaciju. Tako u CRBC-u kažu da će tih 150 osoba, nakon što dođu u Hrvatsku, biti smješteno u hotelu koji su rezervirali za 14-dnevnu samoizolaciju.

Iako je prvobitno bilo planirano da tri hrvatska inžinjera, koja trebaju u kineskim pogonima provjeriti kvalitet proizvodnje nosive čelične konstrukcije za Pelješki most, u Kinu odu povratnim letom kojim bi došli kineski radnici, oni su, ipak, u međuvremenu otputovali u Kinu.

U CRBC-u su kazali da su ti inžinjeri putničkim letom stigli u Kinu 15. jula. U "Hrvatskim cestama" kažu da je CRBC za tri nadzorna inžinjera organizirao put čim je bio moguć prvi komercijalni let za Kinu nakon što je zračni promet bio obustavljen zbog izbijanja pandemije. Oni su u Kinu otišli letom iz Bruxellesa, a sad i oni moraju biti u 14-dnevnoj samoizolaciji. Ta tri inžinjera u Kini će biti do 10. septembra, kad bi ih trebale zamijenite njihove kolege i to bi, kažu u "Cestama", trebala biti posljednja grupa inžinjera koji će u kineskim pogonima kontrolirati kvalitet proizvodnje rasponske konstrukcije.

Osim toga, zbog koronavirusa, proizvodnja u kineskim pogonima u kojima se proizvode dijelovi za Pelješki most, bila je neko vrijeme obustavljena. No, sad je za put prema Hrvatskoj već spremno 28 novih segmenata koji će, kako su potvrdili u CRBC-u, nakon provjere kvaliteta, biti ukrcani u brod za Hrvatsku krajem augusta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...