PORUKA BAKIRA IZETBEGOVIĆA MUSLIMANSKIM LIDERIMA SVIJETA: "Zaustavite međusobne ratove, osigurajte slobodu za mladu, slobodoumnu i obrazovanu generaciju muslimana"

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović učestvovao je danas putem videolinka na online konferenciji Evropskog muslimanskog foruma o temi “Umet u postpandemijskom periodu: Mišljenja lidera”.

  • Politika

  • 22. Jul. 2020  22. Jul. 2020

  • 3

Pored njega, na početku konferencije učesnicima iz cijelog svijeta obratili su se predsjednik Države Palestine. Mahmud Abbas, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik političke stranke Pravedna Rusija Sergej Mironov, član Doma lordova Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva, lord Nazir Ahmed te izvršni direktor Vijeća za američko-islamske odnose u Washingtonu Nihad Awad.

Konferenciju je otvorio Anwar Ibrahim, predsjednik Partije narodne pravde iz Malezije, koji je, ujedno, član Počasnog odbora Evropskog muslimanskog foruma.

Izetbegović se na početku svog obraćanja referisao na svoga oca, rahmetli Aliju Izetbegovića, koji je u svom djelu “Islamska deklaracija” iz 1969. godine predvidio da je vrijeme pasivnosti i stagnacije muslimanskog svijeta prošlo te da taj svijet neće ostati u podaničkoj poziciji.

U nastavku obraćanja, Izetbegović je naglasio da muslimanski lideri prvenstveno moraju zaustaviti međusobne ratove i nasilje muslimana jednih nad drugima, da bi zatim mogli zaustaviti nasilje koje nad muslimanima čine drugi. Pored toga, istaknuo je da muslimanski lideri moraju osigurati slobodu i prostor za mladu, slobodoumnu i dobro obrazovanu generaciju muslimana koja zaslužuje da živi u otvorenim umjesto u zatvorenim duštvima, koja zaslužuje vladavinu zakona umjesto vladavine jedne osobe, pravdu umjesto opresije i korupcije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...