KAD SE MORA NIJE TEŠKO: Na čemu ministar Đokić štedi zbog pandemije

Sa 8.500 KM koliko je planirao da potroši po restoranima i ugostiteljskim objektima zastupajući interese Srpske, stegao je kaiš i odrekao se 1.300 maraka, pa će ove godine moći da potroši 7.200 KM.

  • Ekonomija

  • 22. Jul. 2020  

  • 0

Nakon što mu je Vlada Republike Srpske rebalansom budžeta olakšala ministarsku kasu za 1,8 miliona maraka, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić je prinuđen na brojne, ali po iznosima kozmetičke uštede.

Jedan od prvih rezova je napravljen na avio kartama. Naime, prvobitno je bilo planirano da se na letove po raznim destinacijama potroši 10.600 maraka da bi nedavnim internim izmjenama ta suma bila umanjena za 5.000 maraka.

Ministar je sebi smanjio i budžet za reprezentaciju. Sa 8.500 KM koliko je planirao da potroši po restoranima i ugostiteljskim objektima zastupajući interese Srpske, stegao je kaiš i odrekao se 1.300 maraka, pa će ove godine moći da potroši 7.200 KM.

Međutim, kako ne bi bio jedina žrtva budžetskih ušteda, zaposlenima u ministarstvu je smanjio fond za stručno osposobljavanje sa 1.700 na 1.360 maraka, piše Capital.

Takođe, smanjio im je i limit koji mogu potrošiti na smještaj u zemlji i inostranstvu sa 10.600 na 10.000 KM.

“Rebalansom budžeta su izmjenjene pojedine budžetske pozicije ovog ministarstva na način da su iznosi finansijskih sredstava na određenim kontima smanjeni, odnosno manji su od iznosa planiranih sredstava kroz plan nabavki ministarstva. Bilo je neophodno izvršiti usklađivanje javnih nabavki sa novim iznosom sredstava koji je odobren ministarstvu”, navodi se u obrazloženju gore spomenutih izmjena.

Inače, do usvajanja rebalansa, Đokićevo ministarstvo nije se previše bavilo uštedama. Za auto gume su odvojili  14.000 maraka, za pranje automobila 3.500 KM, a za autokozmetiku su potrošili 800 KM.

Samo na izradu vizit kartica su potrošili 2.500 maraka bez uračunatog PDV-a. S obzirom da štampanje paketa od 100 vizit-kartica košta 10 do 15 KM, zaposleni u ministarstvu su očito procijenili da im ove godine treba oko 20.000 vizitki.

Podsjećamo, rebalansom koji je u maju usvojila Narodna skupština, budžet ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske je smanjen sa 4,6 na 2,8 miliona KM što je procentualno umanjenje za 38 odsto.

Inače, i druga ministarstva su u manjem ili većem obimu ostala uskraćena za dio novca koji su početkom godine planirali potrošiti.

Jedno od rijetkih koje je imalo povećan budžet je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite koje je dobilo dodatnih 60 miliona maraka, prije svega zbog ogromnih troškova koje zdravstvo ima u borbi sa virusom korona.

Podsjećamo, kako je portal CAPITAL pisao krajem prošle godine, SNSD je prilikom planiranja budžeta za 2020. godinu ministarstvima kojim upravljaju njegovi koalicioni partneri uglavnom smanjio novčane iznose sa kojima mogu raspolagati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...