NAJJAČA EKONOMIJA EVROPE STAJE NA NOGE: Objavljene prognoze, evo kada se očekuje da Njemačka izađe iz najveće krize od šezdesetih godina prošlog stoljeća…

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj u junu je iznosila 6,2 posto, uz brojku od oko 2,85 miliona nezaposlenih, od čega je za njih gotovo 640 hiljada zaslužna ova kriza.

  • Ekonomija

  • 23. Jul. 2020  23. Jul. 2020

  • 0

Najmanje tri godine trebat će za oporavak njemačkog tržišta rada od posljedica krize izazvane pandemijom koronavirusa, izjavio je čelnik njemačke Savezne agencije za rad.

 – Sigurno će potrajati do 2022. ili 2023. da se vratimo na uobičajene nivoe zaposlenosti. No, vjerujemo da se to može ponovo dogoditi – rekao je Detlef Scheele u razgovoru za novinsku agenciju DPA, a prenosi portal SEEbiz.

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj u junu je iznosila 6,2 posto, uz brojku od oko 2,85 miliona nezaposlenih, od čega je za njih gotovo 640 hiljada zaslužna ova kriza.

Scheele očekuje da će se nezaposlenost povećati tokom ljeta, kao što je i uobičajeno, ali ne očekuje da će broj nezaposlenih premašiti tri miliona.

Prema njegovim riječima, sadašnja kriza povezana je s koronavirusom prije nego sa privrednim ili strukturnim razlozima, što znači da oporavak može započeti čim se određeni faktori pokrenu u pravom smjeru.

– Trenutno očekujemo pogoršanje koje se najvećim dijelom pripisuje efektima pandemije. Tržište rada bilo je, zapravo, u dobrom stanju – rekao je Scheele.

Otklonio je strahove da će aktuelni program državne podrške za očuvanje radnih mjesta u problemima pogođenim kompanijama samo odgoditi otpuštanja, pa čak i stečajeve.

– Skraćeni rad funkcioniše. U ovom trenutku ne vidimo naznake većeg talasa otkaza – poručio je u razgovoru za DPA.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...