PLENKOVIĆ U EKSPOZEU JEDVA SPOMENUO BOSANSKOHERCEGOVAČKE HRVATE: "Hrvatska će se zalagati za ustavnu ravnopravnost Hrvata u BiH"

Mandatar nove Vlade Andrej Plenković u Hrvatskom saboru predstavio je u četvrtak program i članove Vlade za idući mandat, poručivši da će program biti temelj i putokaz za gradnju sigurne Hrvatske kroz osiguranje nacionalne kohezije i što brži ekonomski oporavak.

  • Regija

  • 23. Jul. 2020  23. Jul. 2020

  • 0

“Hrvatska se nalazi u prijelomnom trenutku pred velikim izazovima i to od svih nas zahtijeva odgovornost, stručnost, predani rad za opće dobro i dobrobit hrvatskih građana. Da bismo uspješno svladavali sve prepreke, potrebno nam je i nacionalno jedinstvo kao nikada u proteklih dvadeset godina, uz uvažavanje svih naših političkih razlika. Uvjeren sam da u tome možemo zajednički uspjeti, poštujući se međusobno i uvažavajući političke i ideološke razlike”, rekao je Plenković u obraćanju saborskim zastupnicima.

Očekuje konstruktivnu saradnju upravo u Hrvatskom saboru, “zrcalu hrvatskog naroda”, poštujući povjerenje koje su birači dali zastupnicima. "Na nama je da osiguramo nacionalnu koheziju i što brži oporavak Hrvatske", poručio je.

Vlada koju predlaže, rezultat je političke saradnje HDZ-a i partnera iz HSLS-a i HDS-a te HNS-a i Reformista, HDSSB-a i nezavisne zastupnice Marijane Petir, kao i svih zastupnika nacionalnih manjina.

Plenković je u govoru iznio konkretne brojke i projekte koje Vlada namjerava ostvariti u svome mandatu. Program ima pet temeljnih programskih područja, odnosno prioriteta – socijalnu sigurnost, perspektivnu budućnost, ekonomsku suverenost, osnaženu državnost i globalnu prepoznatljivost.

“Hrvatska, kao i prije trideset godina, uz odlučno vodstvo treba pokazati odgovornost, solidarnost i zajedništvo.Jedino tako vratit ćemo potreban optimizam i vjeru građana u sigurniju budućnost. Jedino tako ćemo se učinkovito obraniti od virusa, vratiti se na put gospodarskog rasta. Jedino tako moći ćemo ponovno živjeti normalan život bez zazora od običnog rukovanja”, dodao je.   

Koncept novog suverenizma

"Zato ćemo se kao Vlada, naglasio je, svakog dana odlučno boriti za zdravstvenu sigurnost građana, za njihova sigurna radna mjesta, plaće i mirovine, za sigurne obitelji i demografsku revitalizaciju, za sigurnu hranu i očuvan okoliš, siguran život i sigurne granice, siguran gospodarski oporavak i sigurnu starost umirovljenika i sigurnu budućnost mladih.

To su izazovi na koje naš program nudi rješenja i na koje ćemo odgovoriti politikama koje se zasnivaju na konceptu novog suverenizma, koji se temelji na osnaživanju države i gospodarstva te učinkovitom korištenju hrvatskog utjecaja u Europskoj uniji radi promicanja nacionalnih interesa i kvalitetnijeg života svih hrvatskih građana”, poručio je.

Istaknuvši nužnost jačanja i modernizacije zdravstvenog sistema u kontekstu korona-krize, najavio je ulaganje tri milijarde kuna u modernizaciju zdravstvenog sistema i zdravstvenu brigu, gradnju Nacionalne dječije bolnice u Zagrebu i revitalizaciju Imunološkog zavoda.

Dodaje tome i ulaganje 10 milijardi kuna za stvaranje poticajnog okruženja za otvaranje 100.000 novih radnih mjesta, bespovratne podrške od 130.000 kuna svakoj mladoj osobi sa poslovnom idejom.

“Cilj nam je do kraja mandata daljnjim poreznim rasterećenjima i mjerama za oporavak gospodarstva podići prosječnu neto plaću na 7.600 kuna, a minimalnu neto plaću na najmanje 4.250 kuna”, istaknuo je.

Nastavit će sa provedbom penzijske reforme radi osiguranja održivosti penzijskog sistema. “Za dostojanstvenu starost umirovljenicima povećat ćemo mirovine za najmanje 10 posto i proširit krug umirovljenika koji mogu i žele raditi”, najavio je.

Bit će donesena nova strategija borbe protiv siromaštva i socijalnog isključivanja, a  nastavit će se i s uključivanjem osoba s invaliditetom na tržište rada i u društvo.

“U dogovoru s našim partnerima, donijet ćemo Operativni program za poboljšanje kvalitete života i položaja nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Oni su bili i bit će naši partneri, jer želimo graditi uključivo i tolerantno društvo koje dijeli univerzalne i nacionalne vrijednosti", poručio je Plenković.

Smanjenje poreza na dohodak

Plenković najavljuje smanjenje stope poreza na dohodak sa 24 na 20 posto, odnosno sa 36 na 30 posto, a preduzećima s godišnjim prihodom do 7,5 miliona kuna smanjenje stope poreza na dobit sa 12 na 10 posto, što obuhvata 110.000 preduzeća, odnosno njih 93 posto, kao i snižavanje stope PDV-a na svu hranu sa 25 na 13 posto.

“Uložit ćemo pet milijardi kuna u modernizaciju obrazovnog sustava, nastavit ćemo unaprjeđivati položaj odgojno-obrazovnih djelatnika te osigurati 50.000 učeničkih, socioekonomskih i STEM stipendija”, dodaje.

Ističe i ulaganje pet milijardi kuna u inovacije, poduzetništvo i nove proizvode radi digitalne transformacije industrije, razvijanja kreativnih industrija i povećanja izvoza, kao i povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj sa sadašnjih 1 na 2,5 posto BDP-a.

Nastavit će se s ulaganjem u ravnomjeran regionalni razvoj pa Plenković najavljuje pokretanje Projekta Dalmatinska zagora, Lika, Banovina i Gorski kotar, vrijednog dvije milijarde kuna, kao i dodatno jačanje Projekta Slavonija, Baranja i Srijem te razvoj otoka i sjevera Hrvatske.

“Nastavit ćemo raditi na preokretanju negativnih demografskih trendova i stvaranjem poticajnog okruženja za povratak hrvatskih iseljenika. Osigurat ćemo roditeljske naknade u visini od pune plaće, reformirati sustav ostvarivanja doplatka za djecu sa ciljem njegovog povećanja i pravednije raspodjele. Subvencionirat ćemo 20.000 stambenih kredita za mlade obitelji i osigurati produljeni rad u još 200 vrtića”, najavio je.

Kazao je da će regulirati rad trgovina nedjeljom te “omogućiti radnicima da je provedu s obitelji”, a nastavit će poticati ravnopravnost žena i muškaraca u društvu, na tržištu rada i u obitelji.

Najavio je i donošenje novih cjelovitih zakona o finansiranju kulture i obavljanju umjetničke djelatnosti, kao i novi zakon o pozorištima, produženje mjera podrške za kulturne djelatnosti koje će duže vrijeme zbog epidemije morati funkcionirati u promijenjenom obliku.

Povećanje poljoprivredne proizvodnje za 30 posto

Kako bi se osnažila ekonomska suverenost Hrvatske, kroz približavanje samodostatnosti u proizvodnji hrane i energije, Plenković kao cilj ističe povećanje poljoprivredne proizvodnje za 30 posto, na 22 milijarde kuna, gradnju 20 regionalnih centara za voće i povrće te udvostručenje navodnjavane poljoprivredne površine.

“Modelom tržišne premije potaknut ćemo daljnju instalaciju proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora i povećati ih za 150 posto na 2.250 megavata”, istaknuo je.

Bit će donesen, rekao je, i Državni plan prostornog razvoja, kao i prostorni planovi Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP-a) i epikontinentalnog pojasa.

Istaknuo je i stratešku važnost turizma te rekao da će se nastaviti ulagati u njegovu modernizaciju, povećanje kvaliteta ponude i smještajnih kapaciteta te poticanje investicija čiji se potencijal, rekao je, procjenjuje na tri milijarde eura u idućih pet godina.

Govoreći o osnaživanju državnosti kao jednom od prioriteta, Plenković je istaknuo kako se to ponajprije odražava kroz učinkovitost javnih službi, ali i otpornost javnih finansija koja se, naglasio je, pokazala ključnom za uspješno upravljanje velikim krizama.

“U okolnostima koje živimo, vidimo da je uloga i snaga države nezamjenjiva”, rekao je. 

Novi Ovršni zakon

Nastavit će se s reformom pravosuđa, bit će donesen novi Ovršni zakon i beskompromisno će se boriti protiv korupcije, s naglaskom na njenoj prevenciji.

Jednako je važno, dodao je, podizati kvalitet upravljanja državnom imovinom, naročito javnim preduzećima, kao i učinkovitost državne i javne uprave kako bi se na što kvalitetniji način odgovorilo na potrebe građana i privrede.

“S tim ciljem, prepolovit ćemo broj lokalnih dužnosnika te omogućiti funkcionalno povezivanje općina, uz daljnju digitalizaciju javnih usluga”, najavio je.

Nastavit će se i rad na daljnjoj fiskalnoj i funkcionalnoj decentralizaciji i nadograđivanju projektne saradnje s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. 

Nastavlja se i s gradnjom sistema domovinske sigurnosti i jačanjem njegovih sastavnica, a posebno civilne zaštite i vatrogastva.

“U suradnji s Gradom Zagrebom i susjednim županijama, za obnovu Zagreba i okolice, nastavit ćemo sanaciju posljedica razornog potresa. Zakon je sutra na prvoj sjednici Vlade, kao što je i obećano. Donijet ćemo kvalitetan zakonski okvir za obnovu i, uz pomoć domaćih i međunarodnih izvora financiranja, obnavljati ga u skladu sa suvremenim standardima građenja”, istaknuo je.

Plenković poručuje da će zadaća Vlade biti i povećanje globalne prepoznatljivosti Hrvatske kako bi se osnažio njezin međunarodni položaj.

“Prije trideset godina, zahvaljujući požrtvovnosti i hrabrosti hrvatskih branitelja pod vodstvom predsjednika Franje Tuđmana, izborili smo svoje mjesto među slobodnim narodima, a danas, kao članica Europske unije i NATO-a, suodlučujemo o budućnosti europskog kontinenta. Time smo oplemenili i učvrstili naš suverenitet, koji je dobio novu dimenziju”, rekao je.

Posebna ustanova za promociju Hrvatske u svijetu

Dodao je pritom kako političko i ekonomsko pozicioniranje u Europi i svijetu pridonosi otvaranju novih tržišta za izvoz, privlačenju ulaganja, turističkoj atraktivnosti zemlje i promociji hrvatske kulture.

“Uspostavit ćemo posebnu ustanovu koja će uskladiti sve aktivnosti za gospodarsku i kulturnu promociju Hrvatske u svijetu”, najavio je.

Nastavlja se rad na ostvarivanju dva strateška cilja, ulaska u šengenski prostor i u europodručje, kao i u OECD.

Također, nastavlja se s jačanjem Hrvatske vojske, uređenjem normativnog procesa reguliranja prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata te s radom na pronalasku osoba nestalih u Domovinskom ratu.

“Radit ćemo i dalje na povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske, poticati učenje hrvatskog jezika i posebno skrbiti o položaju Hrvata u BiH i u susjednim zemljama”, dodao je te naveo da će se Hrvatska zalagati za ustavnu ravnopravnost Hrvata u BiH, podržavati europsku budućnost BiH i zagovarati prava hrvatskog naroda u susjednim zemljama prema načelu uzajamnosti, naročito u Srbiji, Sloveniji, Mađarskoj, Italiji, Austriji, Crnoj Gori i na Kosovu.

Navevši potom poimence članove buduće Vlade, koja će imati 16 ministarstava, četiri manje nego sadašnja, Plenković je rekao kako od svakoga od njih očekuje “primjenu najviših profesionalnih i etičkih standarda u svome radu te da daju svoj doprinos unaprjeđenju javnih politika kako bi Hrvatska bila još uređenija zemlja”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...