NAKON MARATONSKE SJEDNICE, MALO PRIJE PONOĆI: Hrvatska dobila novu Vladu, 59 zastupnika glasalo protiv, ministar zaražen koronavirusom…

Nakon cjelodnevne, maratonske rasprave, za drugu Plenkovićevu Vladu glasalo je 76 zastupnika od ukupno 151, protiv je bilo 59, a suzdržanih nije bilo.

  • Regija

  • 24. Jul. 2020  24. Jul. 2020

  • 0

Plenković je najavio kako će Vlada raditi u sljedeće četiri godine.

"Nastojat ćemo dati sve od sebe znanjem, stručnošću, elanom, entuzijazmom, imamo motiv, motiv rada za opće dobro, za Hrvatsku, motiv da se odužimo onima koji su za Hrvatsku dali sve, hrvatskim braniteljima, i za njih ćemo raditi u godinama pred nama", želja nam je da Hrvatska za četiri godine izgleda bolje nego danas", poručio je Plenković.

Pet Vladinih prioriteta

Četverogodišnji Program nove Vlade temelji se na pet prioriteta: socijalnoj sigurnosti, perspektivnoj budućnosti, ekonomskoj suverenosti, osnaženoj državnosti i globalnoj prepoznatljivosti.

U novom mandatu, Plenkovićeva Vlada najavljuje stvaranje uvjeta za 100.000 novih radnih mjesta, u šta će se uložiti 10 milijardi kuna, povećanje prosječne i minimalne plaće, uvođenje dodatnih poreznih rasterećenja.

"Cilj nam je do kraja mandata daljnjim poreznim rasterećenjima i mjerama za oporavak gospodarstva podići prosječnu neto plaću na 7.600 kuna, a minimalnu neto plaću na najmanje 4.250 kuna", istaknuo je u Saboru premijer Hrvatske Plenković.

Najavljuje ulaganje tri milijarde kuna u modernizaciju zdravstvenog sistema, povećanje penzije za najmanje 10 posto, smanjenje stope PDV-a za svu hranu sa 25 na 13 posto, smanjenje poreza na dohodak i dobit.

Najavljuje i bespovratne potpore od 130.000 kuna svakoj mladoj osobi sa poslovnom idejom, ulaganja u modernizaciju obrazovnog sistema itd.

Nova Vlada Hrvatske ima 16, umjesto dosadašnjih 20 ministarstava, te četiri potpredsjednika: dosadašnje Davora Božinovića i Zdravka Marića te nove Tomu Medveda i Borisa Milošević (SDSS). Medved ostaje ministar hrvatskih branitelja, Božinović unutrašnjih poslova, a Marić finansija.

Gordan Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova, Vili Beroš zdravstva, Oleg Butković mora i prometa, Marija Vučković ministrica poljoprivrede.

Novi ministar odbrane je Mario Banožić, uprave i pravosuđa Ivan Malenica, rada i penzijskog sistema, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Ministar privrede i održivoga razvoja je Tomislav Ćorić, a graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a je Nataša Tramišak, znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, turizma i sporta Nikolina Brnjac, a kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek.

Nakon što su dobili povjerenje Sabora, predsjednik i članovi Vlade svečano su položili zakletvu da će svoje dužnosti obavljati savjesno i časno, poštivati Ustav, zakone i pravni poredak te se zalagati za ukupni napredak Republike Hrvatske.

Ministar Ivan Malenica zaražen je koronavirusom i nije bio u Saboru, a svoju ministarsku zakletvu dat će kasnije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...