JASAN STAV KOMŠIĆA: "Dodik potezanjem entitetskog interesa opstruira borbu SAD-a i BiH protiv terorizma"

"Novim pokretanjem zaštite entitetskog interesa, kako to utvrđuje Ustav Bosne i Hercegovine, a ne zaštite vitalnog nacionalnog interesa, kako to neki oslovljavaju, još jednom se pokazuje apsurdnost poteza Milorada Dodika, kao i apsurdnost ustavnih odredbi koji ovu materiju nedovoljno precizno utvrđuju", izjavio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

  • Politika

  • 24. Jul. 2020  24. Jul. 2020

  • 3

"Nakon što je Milorad Dodik, prije nekih godinu dana, pokrenuo proceduru utvrđivanja da su određena pitanja sa prostora bh. entiteta Federacije Bosne i Hercegovine štetna po interese drugoga bh. entiteta Republike Srpske, s kojim to pitanje nema nikakve veze, pa onda da je posjeta predsjednika Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini, navodno, štetna po interese bh. entiteta Republike Srpske, sada je ovim novim pokretanjem postupka utvrđivanja da su još tri pitanja, navodno, štetna po vitalni entitetski interes (VEI) nadmašio samog sebe pokazujući potpunu apsurdnost svojih poteza.

Pitanje Memoranduma o razmjeni putničkih informacija sa Sjedinjenim Američkim Državama, što je dijelom borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala kako bi se u realnom vremenu moglo znati da li među putnicima ima osoba koje su uključene u takve aktivnosti i time na vrijeme poduzele mjere protiv takvih lica, interes je Bosne i Hercegovine istovjetno koliko je to interes Sjedinjenih Američkih Država.

Ako se Dodik želi posvađati sa Sjedinjenim Američkim Državama, neka to radi sam, bez uplitanja države Bosne i Hercegovine ili sakrivanja iza jednog od njenih entiteta.

Ista je stvar i sa projektima PISA i PIRLSA, u kojima se nastoji kroz poseban vid testiranja sagledati nivo općeg i specifičnog znanja naših osnovaca i srednjoškolaca, gdje Dodik želi da on bira ko će od učenika biti testiran i da se to izdvojeno prikaže ne bi li rezultati testova pokazali veći stepen njihovog znanja od stvarnog", zaključuje se u saopćenju Željka Komšića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...