U BEOGRADU SE JOŠ NISU SMIRILI: "Podsjećanje DF-a na presudu za genocid Međunarodnog suda pravde još je jedan dokaz da Sarajevo vodi ratnohuškačku politiku"

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ističe da je DF jedna u nizu političkih stranaka u Sarajevu koje se ne mogu pomiriti sa činjenicom da je Republika Srpska nastala kao izraz volje srpskog naroda preko Drine da ima svoju državu, koja će ga zaštititi da ponovo ne doživi genocid kao u vrijeme NDH i masovne zločine etničko čišćenje, koje je doživio tokom devedesetih godina u današnjoj Hrvatskoj i BiH, prenosi RTRS.

  • Mini market

  • 24. Jul. 2020  24. Jul. 2020

  • 3

Linta je rekao da je sa prostora Hrvatske i Federacije BiH protjerano više od milion Srba, da su masovno ubijani i svirepo mučeni srpski civili i ratni zarobljenici, da se veličaju ratni zločinci nad Srbima i da je sistematski otimana, pljačkana i uništavana srpska imovina. 

- Podsjećanje DF-a na sramnu presudu Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine, po kojoj je Vojska Republika Srpske, tobože, počinila genocid u Srebrenici, jeste jedan od mnogih dokaza da političko Sarajevo vodi ratnohuškačku politiku i živi duboko zarobljeno u prošlosti - ocijenio je Linta.

Prema njegovim riječima, svima je jasno da ta presuda Međunarodnog suda pravde, kao i niz presuda Haškog tribunala pojedincima iz političkog i vojnog rukovodstva Republike Srpske, nemaju apsolutno nikave veze sa istinom i pravdom.

- Riječ je o političkim presudama koje nisu zasnovane na činjenicima, a čiji je cilj bio da se opravda najbezočnija laž zapadnih centara moći da su Srbi agresori i zločinci, a Bošnjaci žrtve, koje su vodile odbrambeni rat. Zbog toga je od državnog i nacionalnog značaja da se definiše strategija i na međunarodnom planu pokrene borba za istinu o uzrocima rata u BiH - smatra Linta.

On je zaključio da je glavni krivac za rat u BiH zločinačka politika SDA i Alije Izetbegovića, čiji je cilj bio stvaranje unitarne BiH bez ili sa što manje Srba, što najbolje potvrđuje tragični položaj malobrojnih Srba u Federaciji BiH, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...