ZAMJENIK MINISTRA ODBRANE BiH MIRKO OKOLIĆ OTKRIVA: Hrvati ne žele u Oružane snage BiH, mijenja se izgled uniformi…

U Oružanim snagama (OS) BiH na pomolu su promjene određenih pravila i izgleda uniformi, ali proces popunjavanja upražnjenih mjesta, s druge strane, ne ide lako, istakao je za “Glas Srpske” zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić.

  • Društvo

  • 27. Jul. 2020  27. Jul. 2020

  • 0

Potvrdio je da je stigao određen broj vozila, čime je donekle popravljeno stanje voznog parka, a sve je spremno i za dugo najavljivani tender za novu vojnu opremu.

- Na uniformama će biti nove šare, a uskoro će biti poznato i kakve. Ovo je jedan od projekata o kojem smo pričali, a postupak treba da bude završen do kraja godine - istaknuo je Okolić.

Na pitanje kakvo je generalno stanje u OSBiH te je li još primjetan odliv kadrova, posebno iz reda hrvatskog naroda, Okolić kaže:

- Zbog epidemije koronavirusa, došlo je do pada broja zahtjeva za odlazak iz službe, jer je spriječila migracije građana.

U toku je prijem 600 vojnika. Konkurs je završen, dio provjera je obavljen i sada moramo da vidimo kako ćemo ići s obukom i uključivanjem u jedinice, a sve to zavisi od epidemiološke situacije.

Na pitanje koliko je prijava stiglo na konkurs, Okolić kaže da je najmanje prijavljenih Hrvata.

- Kada je riječ o srpskim mjestima, prijavilo se, u prosjeku, više od deset za jednu poziciju, kod Bošnjaka nešto više od pet je u borbi za jedno mjesto, a Hrvati su ispod jedan odsto, što znači da ih nema dovoljno prijavljenih.

Da li to potvrđuje ranije podatke da, od kada je Hrvatska ušla u EU, sve više vojnika hrvatske nacionalnosti odustaje od vojne službe?

- Da. Vidjet ćemo da li će sada, možda samo za njih, biti ponovo raspisan konkurs, jer neće moći da ispune predviđenu kvotu. Ako i na tom konkursu bude isto, moramo se suočiti s činjenicom da ih nema dovoljno zainteresovanih za OSBiH.

Šta u tom slučaju? Da li će mjesta popuniti pripadnici drugih naroda ili ostaju upražnjene?

- Mjesta će, najvjerovatnije, ostati upražnjena, jer je aktima rečeno da se pozicije popunjavaju na osnovu popisa iz 1991. godine i to ne bi bilo dobro narušavati.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...