BURSAĆ IZREVOLTIRAN PODRŠKOM RATNOM ZLOČINCU KRAJIŠNIKU: "Partije na vlasti i u takozvanoj opoziciji nemaju nikakav problem da podržavaju ratne zločince i njihove politike"

Novinar i kolumnista Dragan Bursać komentarisao je za N1 kako su čelnici većine političkih partija u Republici Srpskoj na Palama potpisali izjavu kojom se obavezuju da će riješiti pitanje "stvaralaca" ovog bh. entiteta. Među potpisnicima su Milorad Dodik (Savez nezavisnih socijaldemokrata), Mirko Šarović (Srpska demokratska stranka), Nenad Nešić (Demokratski narodni savez) i Petar Đokić (Socijalistička partija).

  • Politika

  • 27. Jul. 2020  27. Jul. 2020

  • 1

"Ako nam je normalno da se milionima budžetskih eura pomaže nevladina organizacija Momčila Krajišnika, onda smo svi zajedno u grdnom problemu, a zločin se očigledno isplati", napisao je prije nekoliko dana Dragan Bursać u svojoj kolumni nazvanoj "Milionski muštuluk za asocijaciju ratnog zločinca".

"Bestijalna je sramota da se novac, odnosno iznos od 15 miliona KM, dodijeli presuđenom ratnom zločincu i njegovoj organizaciji", poručio je Bursać za N1 te naglasio kako je to "sprdnja s ljudima koji su ubijeni u zločinima, genocidu, kao i da je to sprdnja s Bosnom i Hercegovinom".

"To je sprdnja i s ljudima u entitetima u Republici Srpskoj koji gledaju kako se novac budžetskih korisnika dijeli organizaciji koju predvodi ratni zločinac i to nikako ne može da se gleda drugačije nego kao jedan skandal. Tako sam i pitao na Twitteru vlast u RS-u zbog čega se dijeli novac. To je uvreda zdravog razuma, uvreda za sve normalne ljude u BiH i sramota koja se nastavlja i koja će se nastaviti", komentarisao je Bursać za N1.

Kazao nam je i da nije dobio odgovor na to zašto novac ide Momčilu Krajišniku i da "nikad neće dobiti poreski obveznici ove zemlje takve odgovore".

"Vrijeme će pokazati šta će biti s novcem, možda i ne ode, ali ne zato što je Dodik neki veliki altruista nego možda će procijeniti da u ovoj predizbornoj kampanji na lokalnim izborima nije dobro da ima 'boračke organizacije' pa ćemo vidjeti. Sama inicijativa i činjenica da su to potpisali predsjednici svih političkih partija u RS-u je sama po sebi sramna", naveo je.

Kazao je i kako su potpisnici Izjave kojom se obavezuju da će riješiti pitanje "stvaralaca" RS-a time podržali ratne zločince.

"Partije na vlasti i u takozvanoj opoziciji nemaju nikakav problem da podržavaju ratne zločince i njihove politike, štaviše u predizbornim utrkama uvijek je takmičenje ko će pokazati veći stepen nacionalizma sa jedne strane, i sa druge strane ko će se dodvoriti ikonama ratnih zločina, poput Karadžića, i tu vlast i opozicija u RS-u stoje kao jedna i to je talog kojim se kupuju birači, kojim se kupuju izbori u RS-u", komentarisao je Bursać gostujući u "Danu uživo".

"I sam Krajišnik je rekao da su osnivači RS-a političko rukovodstvo na čelu s njim i s Karadžićem, a ne borci, vojnici RS-a. Na ovaj način je potvrđena i zločinačka namjera i genocidna namjera. Većina ljudi koji su stvarali RS, računajući i Krajišnika, osuđena je za najteže ratne zločine, a neki od njih su osuđeni i za genocid. Rukovodstvo RS-a u svojoj namjeni je imalo opciju da Srbe koristi kao topovsko meso sa jedne strane, a nesrbe kao ljude koje treba eliminisati na ovaj ili onaj način s teritorije RS-a", kazao je, između ostalog, Bursać.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...