OFANZIVA IZ WASHINGTONA: Samit balkanskih lidera u SAD-u, oči u oči - Tegeltija, Vučić, Rama…

"Opipljive mjere dogovorene na samitu, povezane i uklopljene u postojeće regionalne inicijative i dijaloge, poslat će važnu političku poruku o euroatlantskoj budućnosti Zapadnog Balkana u trenutku pojačane neizvjesnosti“, zaključuju iz Atlantskog vijeća.

  • Politika

  • 28. Jul. 2020  28. Jul. 2020

  • 1

Lideri šest država Zapadnog Balkana učestvovat će u srijedu na videosamitu u Washingtonu koji organizira Atlantsko vijeće, posvećenom konkretnim potezima za unapređenje regionalne ekonomske saradnje i privlačenje stranih investicija, prenosi agencija Beta.

Kako je objavljeno na internetskoj stranici Atlantskog vijeća, na samitu učestvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Avdullah Hoti, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i ministrica ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

Ovi značajni koraci će, kako se dodaje, pomoći ekonomskom oporavku nakon pandemije koronavirusa s većim mogućnostima ekonomskog razvoja.

Posljedice zahtijevaju hitne akcije

"Očekivane ekonomske i socijalne posljedice pandemije Covida-19 na Balkanu zahtijevaju hitne regionalne akcije kako bi se izbjegla trajna ekonomska stagnacija i potencijalna nestabilnost koja dolazi s njom“, navodi Atlantsko vijeće, koje očekuje dogovor lidera Zapadnog Balkana o većoj ekonomskoj saradnji, uključujući slobodan protok robe, ljudi i usluga preko granica u regiji.

Atlantsko vijeće, kako se ističe, organizira samit o partnerstvu za Zapadni Balkan kako bi olakšao i promovirao konkretne korake među liderima u cilju regionalne ekonomske integracije, koja može podstaći ekonomski oporavak poslije pandemije, dugoročno poboljšati konkurentnost regije i ojačati njegovu privlačnost za investitore.

„Opipljive mjere dogovorene na samitu, povezane i uklopljene u postojeće regionalne inicijative i dijaloge, poslat će važnu političku poruku o euroatlantskoj budućnosti Zapadnog Balkana u trenutku pojačane neizvjesnosti“, zaključuju iz Atlantskog vijeća.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...