FADIL NOVALIĆ NAKON IZLASKA IZ BOLNICE: "Trebat će nam godina i po i veliki napor da se vratimo na stanje prije pandemije..."

Novalić je u nedjelju napustio bolnicu i sada se vraća poslu, a već sutra bi trebao voditi sjednicu Vlade FBiH.

  • Vijesti

  • 28. Jul. 2020  28. Jul. 2020

  • 0

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić po izlasku iz Izolatorija na Podhrastovima u Sarajevu gdje je proveo dvije sedmice zbog zaraze koronavirusom govorio je za portal Klix.ba.

Prije 15 dana Novaliću je test potvrdio da je pozitivan na koronavirus. Nakon dva dana kućnog liječenja on je hospitalizovan. U nedjelju je napustio bolnicu i sada se, prema njegovim riječima, vraća poslu, a već sutra (srijeda op.a.) bi trebao voditi sjednicu Vlade FBiH.

Jeste li retestirani prije izlaska iz bolnice Podhrastovi i kada možemo očekivati da ponovo budete na terenu?

Nisam ni mogao izaći sa KCUS-a, a da nisam retestiran. U nedelju sam dobio nalaz testiranja i nakon toga sam otpušten sa klinike. Nadam se da ću se na posao vratiti sutra, sutra ću voditi redovnu sjednicu Vlade FBiH. Ako mogu iskoristi priliku da se i ovim putem zahvalim vrijednim uposlenicima KCUS-a, ljekarima, medicinarima, nemedincinskom osoblju i menadžmentu. Ti ljudi zaista vrijedno i odgovorno rade svoj jako teški posao. Frapanto je kakvu pozitivnu energiju svi oni donose svaki dan, hvala im.

Kako gledate na negodovanje Sindikata zbog prijedloga izmjena Zakona o radu? Hoće li radnici biti oštećeni kako navode sindikalisti i šta je najveća prednost izmjena zakona?

Nažalost po ko zna koji put je ovo je klasično nerazumijevanja i neznanja materije. Moram naglasiti da su ove izmjene u zakonu o radu samo privremene i važile bi tek kada se proglasi stanje prirodne nesreće a po prestanku se zakon vraća u staru formu. Ove izmjene su neophodne da bi pomogle prvo radnicima a zatim i poslodavcima. Mi u važećem zakonu o radu nemamo dosta stvari obuhvaćeno koje su nam se u ovoj krizi pokazale kao neophodnost, naprimjer rad od kuće.

Znam da ste i vi mediji imali jako mnogo problema da organizujete rad početkom pandemije, ove izmjene zakona olakšavaju prevazilaženje krize i daju mogućnost poslodavcima da ne otpuštaju radnike.

Ima li Vlada FBiH plan za spas privrede ukoliko se epidemija nastavi širiti i u drugom dijelu godine?

Osim tzv. pasivnih mjera, koje je Vlada poduzela, ali i Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, koji su bile usmjerene na amortizaciju prvog udara, Vlada je užurbano radila na drugom ekonomskom paketu. Vlada FBiH je, također, uspostavila Garantni fond pri Razvojnoj banci, koji će imati početni kreditni potencijal od 500 miliona KM sa namjerom da taj potencijal bude uvećan na milijardu KM. Garancijski fond za osnovni cilj ima podršku održavanju dostignutog nivoa ekonomskih aktivnosti kroz osiguranje tekuće likvidnosti, obrtnog kapitala i investicija za privredne subjekte.

Očekujem da ovaj fond bude operativan u što kraćem vremenskom roku. Što se tiče drugog, aktivnog, seta ekonomskih mjera, Vlada FBiH je također usvojila Program ekonomske stabilizacije i oporavka, gdje su taksativno navedeni ciljevi (očuvanje radnih mjesta, makroekonomska stabilnost, podrška izvozu, jačanje zdravstvenog sektora, sistema socijalne zaštite i uzbrzavanje implementacije javnih investicija) koji se žele postići, ali i mjere (s ciljem unapređenja poslovnog ambijenta, povećanja konkurentnosti i povećanja javnih investicija) koje će voditi postizanju tih ciljeva. Željeni ishod je da se u periodu od 15-18 mjeseci vratimo na nivo rasta iz februara ove godine, te da stvorimo pretpostavke za ubrzan rast u godinama koje dolaze.

Potrebna nam je ubrzana implementacija javnih investicija, posebno u putnu infrastrukturu, jer ima najveći multiplikator efekat na ekonomski rast. Ništa manje nisu bitni ni sektor energetike I željezničke infrastrukture. Naravno, istovremeno moramo raditi na donošenju legislative koja se tiče unapređenja poslovnog ambijenta, te povećanja stepena konkurentnosti privrede.

Svaka kriza je i šansa. Došlo je do velikog poremećaja u svjetskim lancima snabdijevanja. U narednom period moramo napraviti iskorak u kontekstu unapređenja poslovnog ambijenta i povećanja troškovne konkurentnosti privrede, kako bismo se pozicionirali kao jedna od opcija za dio alternativnih lanaca snabdijevanja.

Koliko je radnika u Federaciji BiH ostalo bez posla od početka pandemije i koliko će Federaciji trebati da se vrati na staro?

Najviše radnika je, od početka pandemije, ostalo bez posla zaključno sa petim majem kada je broj zaposlenih iznosio 507.607. Prema posljednjem podatku, objavljenom od strane Porezne uprave FBiH, od 20.jula. ovaj broj je iznosio 517.656 i u odnosu na peti maj veći je za 10.049 zaposlenih. Ovaj trend nam ukazuje na lagani oporavak ekonomije, no moramo poduzeti sve identifikovane mjere, kako bismo stimulisali poslovnu aktivnost, te potaknuli ubrzan ekonomski rast. Izračuni ekspertskih grupa nam govore , da će nam trebati između dvanaest i osamnaest mjeseci za potpuni oporavak.

Koliko Federacija BiH ima testova, ima li dovoljno za nesmetano testiranje i da li Federacija BiH redovno nabavlja neophodnu opremu?

Testova za COVID-19 za sada ima dovoljno i u narednom periodu bi trebalo stići između 60.000 i 100.000 testova od Svjetske zdravstvene organizacije, a ostale opreme za sada imamo dovoljno. Ove informacije sam dobio od Federalnog ministarstva zdravlja neposredno prije ovog intervjua.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...