SRĐAN PUHALO: "Politika u BiH - uzmi pare, vladaj, zaposli što više svojih i mirna Bosna"

Na pitanje da li je SDA popustila HDZ-u ponovo i "otišla po burek Čoviću", Puhalo je rekao kako se to može interpretirati na različite načine - da SDA bila razumna i na taj način jača BiH ili na način kako je to interpretirao Saša Magazinović.

  • Politika

  • 29. Jul. 2020  

  • 0

Psiholog i kolumnista Srđan Puhalo komentirajući usvajanje budžeta u Domu naroda Palramenta BiH kazao je za N1 kako se politika u BiH svela na "uzmi pare, vladaj, zaposli što više svojih i mirna Bosna".

"Ovdje vidimo kako naše političare ujedinjuje interes i novac, dok su neke stvari koje izgledaju banalne pokažu kao nešto oko treba ganjati principe, nešto što je vitalni nacionalni interes", kazao je Puhalo.

Dodao je kako nije siguran da je "SNSD-u u interesu odlaganje izbora".

"Mislim da je SDA više zainteresovana za odlaganje izbora. Sve vrijeme vidimo kako svi kažu da je CIK nelegalno izabran, ali oni rade svoj posao i te blokade koje su najljivali ne vidimo. Teško je reći u kom pravcu sve to može otići, ali mislim da će izbori biti jer za izbore se zalažu i SNSD i međunarodna zajednica, imamo pare, a čak ni HDZ-u nešto mnogo u ovom trenutku odlaganje izbora ne bi išlo u korist, ne zato što dobro rade već jer nemaju ozbiljnog oponentna među hrvatskim partijama. Ovo je divna prilika da HDZ još jednom pokaže da su Hrvati preglasani i majorizirani i skrene pažnju s Mostara, Aluminijuma i ponovo osvoji izbore", rekao je Puhalo.

Na pitanje da li je SDA popustila HDZ-u ponovo i "otišla po burek Čoviću", Puhalo je rekao kako se to može interpretirati na različite načine - da SDA bila razumna i na taj način jača BiH ili na način kako je to interpretirao Saša Magazinović.

"Važno je da danas imamo budžet, svidjelo se to nekome ili ne i da su ovce sve na broje. Malo ko je tu istinski nezadovoljan jer svi oni participiraju u nekom obliku vlasti na nivou BiH i onda im je stalo da imaju te budžete koje mogu trošiti na razne načine", rekao je Puhalo.

Govoreći o protestima koje su opozicione stranke najavile kazao je "kako nije siguran da protesti u ovom trenutku mogu uspjeti puno zbog korone koja sve teme "prekrije"".

"Teško je očekivati da će opozicija uspjeti nametnuti proteste kao neku top temu i naložiti ljude da izađu na ulice. Enigma je šta će se dešavati od septembra kada, kako svi očekuju, epidemija još više podivlja, a s druge strane kako će se kada prođu svi ti odmori snaći privrednici, koliko će biti novca u opticaju da li će biti otpuštanja i to može izazvati bijes običnih malih ljudi. Da li će to opozicija moći kanalisati nisam siguran. Ako dođe do protesta to će biti bošnjački protesti i da se to neće preliti na RS ili među Hrvate. Jedna stvar je šta bih volio a šta je realnost. Nisam siguran da opozicija u RS-u ima snage da izvede ljude jer da ima izvela bi ih i bez FBiH", rekao je Puhalo.

Komentirajući odluku vlasti u RS o izdvajanju 15 miliona KM za regulisanje statusa "Stvaraoca RS" koja je izazvala negodovanje stanovništva, kazao je da to mnogo govori o trenutnoj ekonomskoj situaciji u RS gdje jedino SPS može dobit takav novac, a da ne bude takvih negativnih komentara.

Govoreći o današnjoj sjednici NS RS kojom se daje podrška Miloradu Dodiku zbog preglasavanja u Predsjedništvu BiH, Puhalo je rekao kako je to "fantastičan primjer kako jednu stvar koja je prilično jasna, a to je dai mamo loše obrazovanje, pretvore u političko pitanje, a to politčko pitanje pretvore u odbranu nacionalnog identiteta, ponosa".

"Na kraju vidimo da je skupština reagovala na tehničko pitanje, a niko se ne bavi suštinom - da su naša djeca funkcionalno nepismena, a naši građani bukvalno nepismeni jer po popisu iz 2013. godine vidimo da skoro 30 odsto ljudi ima završenu samo osnovnu školu. Mi stvaramo generacije koje bubaju ono što im se kaže u školi i ne učimo ih da razmišljaju, ne naučimo ih da koriste to što bi trebali da nauče i imamo političare koji njeguju dugoročno nepismene glasače s kojima je veoma lako vladati i koji su njima najpotrebniji - da ne postavljaju glupa pitanja, nikakva pitanja, izađu i glasaju za ono što im odgovara", rekao je Puhalo.

Njegove tvitove komentirao je Milorad Dodik koji ga je optužio da radi protiv Republike Srpske. Puhalo je rekao kako mu je drago da ga je ipak nasmijao.

"Plaši me reakcija običnog svijeta kada 'najveći Srbin RS' kaže to o nekome. Drago mi je da sam na radaru Milorada Dodika, ipak je to kompliment, ali ne može on da određuje ko je ili nije patriota i ko će šta govoriti. Volio bih da nam pokaže sve te silne ljude koji se vraćaju u RS, BiH i Trebinje jer se moj komentar konkretno ticao Trebinja", kazao je Puhalo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...