SVIM VJERNICIMA ISLAMSKE VJEROISPOVIJESTI: BAJRAM ŠERIF MUBEREK OLSUN!

Bajram šerif mubarek olsun želi vam redakcija "Slobodne Bosne".

  • Društvo

  • 31. Jul. 2020  31. Jul. 2020

  • 0

Muslimani širom svijeta obilježavaju Kurban-bajram, pored Ramazanskog bajrama, najznačajniji islamski blagdan. Klanje kurbana je, ujedno, i podsjećanje na spremnost poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina kao dokaz poslušnosti Allahu.

U svetoj knjizi Kur'anu se kaže kako je Gospodar, kada je uvidio da Ibrahim zaista i namjerava učiniti to što se od njega traži, dozvolio poslaniku da zakolje ovna umjesto sina.

Iako ovan nije jedina životinja koja se može žrtvovati kao kurban, u našoj zemlji je tradicija da se uglavnom ta životinja kolje na Bajram, a potom se njeno meso dijeli prijateljima, komšijama i siromašnima.

Ono što je još karakteristično za ovaj blagdan je i to da je on hadžijski. Hadžijskim se naziva, jer se tih dana obavlja i jedna od pet glavnih dužnosti svakog muslimana - hadž.

Tokom hadža, muslimani hodočaste Kabu u Meki. Ovaj obred je dužan obaviti svaki punoljetan musliman i muslimanka ukoliko im finansijske prilike to dozvoljavaju.

Neka vam ovaj Bajram prođe u blagostanju, miru i u krugu vaših najmilijih.

Bajram šerif mubarek olsun, želi vam redakcija portala "Slobodna Bosna".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...