KONSTITUISANA SKUPŠTINA SRBIJE, NOVOIZABRANI POSLANICI POLOŽILI ZAKLETVU: Demonstranti gađali zgradu Skupštine jajima kada su...

Potvrđeni su mandati svih 250 poslanika, koji su položili zakletvu: “Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savjesno i vjerno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umijeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi.”

  • Regija

  • 03. Avg. 2020  03. Avg. 2020

  • 0

Prisutni poslanici nosili su zaštitne maske zbog koronavirusa, a u sali su bili odvojeni pleksiglasom.

Skupština je za danas završila s radom, a datum nastavka bit će naknadno određen, kada bi trebalo da budu izabrani novi predsjednik, potpredsjednik, generalni sekretar i obrazovana radna tijela, javlja Anadolu Agency (AA).

Demonstranti okupljeni ispred zgrade parlamenta u jednom momentu su gađali Skupštinu jajima kada su vidjeli da poslanici izlaze iz nje, ali su vrata zdanja ubrzo zatvorena.

Nakon završetka rada, kada su poslanici izašli iz Skupštine, dio demonstranata krenuo je ka automobilima u koje su poslanici ulazili, ali su ih pomjerili pripadnici policije.

Na današnji protest pozvao je lider pokreta “Dosta je bilo” Saša Radulović, a okupljeno je nekoliko desetina građana.

Rok za formiranje Vlade Srbije je 90 dana od dana konstituisanja Skupštine. Na redovnim parlamentarnim izborima 21. juna najviše poslaničkih mesta – 188 osvojila je lista “Aleksandar Vučić - Za našu decu”.

Socijalisti imaju 32 poslanika, a prvi put mandate je osvojio SPAS Aleksandra Šapića, koji će imati 11 poslanika.

U Skupštinu su ušle i četiri manjinske stranke pa će Savez vojvođanskih Mađara zastupati devet poslanika, Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića četiri, dok je po tri mandata osvojila SDA Sandžaka i Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...