PREDSJEDNIK UDRUŽENJA LOGORAŠA MOSTAR: "Jelićeva jedinica bila je 1993. jedna od najokrutnijih u logorima"

"Ja sam zatvoren u svojoj 21. godini u logore HVO-a, prošao sam ih pet. Nisam bio među najmlađim logorašima, jer je veliki broj dječaka s ovoga prostora koji su imali 15 do 18 godina onda kada su bili u zatočeništvu. Oni su jednako prolazili torture logora kao i oni stariji i s boljom fizičkom konstitucijom", prisjeća se Emir Hajdarović, predsjednik Udruženja logoraša Mostar.

  • Društvo

  • 03. Avg. 2020  03. Avg. 2020

  • 4

Kaže da su mnogo iznenađeni odlukom predsjednika Hrvatske da odlikuje, između ostalog, Zlatana Miju Jelića.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović najavio je da će na 25. godišnjicu “Oluje” odlikovati četiri gardijske brigade HVO-a i Vojnu policiju, koje su dale doprinos u oslobađanju Hrvatske, a među onima kojima će biti uručeno odlikovanje je i Zlatan Mijo Jelić, kojeg je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 2016. godine optužilo za ratne zločine na području Mostara.

Jelić je prije podizanja optužnice napustio matičnu zemlju i otišao u susjednu, gdje danas živi i ima samo njihovo državljanstvo.

"Odlikovati ratnog zločinca nije mala stvar. To je direktan šamar nama u BiH koji smo direktno bili izloženi maltretiranju od pripadnika jedinice kojom je direktno komandovao Zlatan Mijo Jelić i koji je raspolagao životima tadašnjih logoraša na prostoru Mostara", poručio je Hajdarović.

Vojna policija je jedinica kojom je upravljao Jelić kao general HVO-a i kao takav, prema optužnici koju je podiglo Tužilaštvo BiH, bio je direktno nadležan za upravljanje zloglasnim logorom “Heliodrom” u Mostaru, u kojem je bilo zatvoreno skoro 200 zarobljenika.

U optužnici se navodi da su logoraši izvođeni na prinudne radove, obavljane uz odobrenje i saglasnost optuženog Jelića, te da je usljed tog prisiljavanja na radu na prvoj liniji smrtno stradalo najmanje 50 žrtava, a 188 ih je teže i lakše ranjeno, dok je približno 40 žrtava mučeno i fizički zlostavljano od pripadnika HVO-a.

"Svakom logorašu, prije svega specijalna jedinica kojom je on zapovijedavo, itekako je poznata na prostoru Mostara. Jer, pripadnici te jedinice su bili među jednim od najokrutnijih u tom periodu. Veliki broj logoraša prošao je kroz strašne torture da bi bilo malo jednu knjigu napisati, a ne opisati u jednoj izjavi. Izvodili su nas kao radnu snagu i stavljali u žive štitove", kaže Hajdarović.

"Teško se sjećati tog vremena, jer ono je uklesano u naša srca. Svako podsjećanje na to vrijeme izazove emocije koje upravljaju mišlju", poručio je na kraju Hajdarović.

(Hayat.ba) 

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...