I TO JE MOGUĆE: Bivši kralj Juan Carlos napušta zemlju zbog finansijskog skandala

Bivši španski kralj Juan Carlos Prvi izjavio je da napušta Španiju i da će živjeti u drugoj zemlji zbog finansijskog skandala u čijem je centru.

  • Svijet

  • 03. Avg. 2020  04. Avg. 2020

  • 1

Na sajtu španske kraljevske porodice danas je objavljeno pismo Juana Carlosa njegovom sinu, kralju Felipeu Šestom, u kojem ga obaveštava o „promišljenoj odluci da ode iz Španije tokom ovog perioda“.

Otkako je Vrhovni sud Španije ove godine otvorio istragu, španski mediji objavljuju svedočenja iz zasebne istrage u Švicarskoj, o milionima eera koje je Juanu Carlosu navodno dao pokojni kralj Saudijske Arabije Abdullah.

Juan Carlos je potom navodno prebacio veliki dio tog novca nekadašnjem prijatelju, što istražitelji smatraju mogućim pokušajem da sakrije novac od vlasti.

Finansijski skandal, uključujuči istrage u Španiji i Švicarskoj, španski premijer Pedro Sanchez nedavno je ocijenio kao „uznemirujuće“.

Bivši 82-godišnji kralj smatra se zaslužnim za pomoć Španiji da obnovi demokratiju poslije smrti višedecenijskog fašističkog diktatora Francisca Franca 1975. godine.

Međutim, on je abdicirao u korist sina 2014. godine, poslije skandala koji su obilježili posljednje godine njegove vladavine. Time je izgubio imunitet koji Ustav garantuje šefu države.

Poslije medijskih navoda da je kralj Felipe bio označen kao korisnik offshore računa na kojem je bilo 65 miliona eura od poklona koji je njegov otac dobio od Saudijske Arabije, on se odrekao bilo kakvog naslijeđa koje bi mogao da dobije od bivšeg kralja.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...