"SB" NA LICU MJESTA: Obilježena godišnjica "Bitke za Famos" (FOTO)

Polaganjem cvijeća i učenjem Jasina ispred spomen-ploče u Lasici-Hrasnica obilježena je godišnjica "Bitke za Famos". Delegacije su položile cvijeće i na spomen-obilježje ispred Doma kulture u Hrasnici 

  • Vijesti

  • 04. Avg. 2020  04. Avg. 2020

  • 0

4. avgusta 1992. godine, u sarajevskom naselju Hrasnica, vodila se bitka za fabriku "Famos" i naselja smještena uz nju. U toj bici, poginula su 23, a ranjeno je 17 pripadnika Četvrte Viteške motorizovane brigade, uglavnom mladih ljudi iz tog kraja. Neki od ranjenih branitelja su ostali teški invalidi. U Hrasnici, kod spomen-obilježja u naselju Lasica, svake godine obilježava se godišnjica bitke za Famos.

Preživjeli učesnici bitke za Famos, kao i članovi porodica poginulih, ističu da je to bila jedna od najtežih bitaka za odbranu Bosne i Hercegovine i Sarajeva. Naglašavaju njen ključni značaj, jer je onemogućeno srpskim snagama da prodru na slobodnu hrasničku teritoriju, ispod planine Igman, te krenu dalje ka Ilidži i Sarajevu.

Zahvaljujući odsutnom ratnom momentu od 4. avgusta 1992. godine, kada je "gorio Igman", srpske linije su pomjerene unazad, a civilno mjesno stanovništvo pošteđeno mogućih još većih stradanja, rekao je jednom prilikom, Ernest Hodžić, jedan od učesnika bitke, osamnaestogodišnjak u vrijeme kad se dogodila.

(nap.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...