LOŠE IM SE PIŠE: Deficit budžeta Srbije u prvoj polovini ove godine 304,8 milijardi dinara

U prvoj polovini ove godine deficit budžeta Srbije iznosio je 304,8 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija ove zemlje.

  • Regija

  • 04. Avg. 2020  

  • 0

Prihodi su ostvareni u iznosu od 579,1 milijardi dinara, a rashodi 883,9 milijardi dinara, objavljeno je na sajtu Ministarstva finansija.

Samo u junu deficit je iznosio 68,3 milijardi dinara.

"U junu su naplaćeni prihodi u iznosu od 123,3 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 103,9 milijardi dinara. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 44,8 milijardi dinara i akciza u iznosu od 31,8 milijardi dinara", saopštilo je ministarstvo.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 18,3 milijardi dinara, a priliv donacija u junu iznosio je milijardu dinara.

Rashodi su izvršeni u iznosu od 191,6 milijardi dinara.

Rashodi za zaposlene, u junu, su iznosili 25,7 milijardi dinara, a transferi organizacija obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 33,5 milijardi dinara.

"Subvencije su iznosile 44,3 milijarde dinara, a ostali tekući rashodi 32,9 milijarde dinara, s obzirom da je sa ovih rashodnih kategorija isplaćivana pomoć privrednicima i građanima, u sklopu seta mjera za borbu protiv efekata pandemije koronavirusa", navedeno je u saopštenju.

Preliminarno, na nivou opšte države, u periodu od početka godine do kraja juna, ostvaren je fiskalni deficit u iznosu od 311,5 milijardi dinara i primarni fiskalni deficit u iznosu od 248,3 milijardi dinara.

Javni dug Srbije na kraju juna 57,3 posto BDP

Javni dug Srbije iznosio je na kraju juna 2020. godine 26,827 milijardi eura, što čini 57,3 posto bruto domaćeg proizvoda zemlje, objavilo je Ministarstvo finansija.

Ukupne direktne obaveze po stanju unutrašnjeg i vanjskog duga bile su 25,388 milijardi eura, a ukupne indirektne obaveze 1,438 milijardi eura, navedeno je na sajtu Ministarstva finansija.

Udeo javnog duga u BDP na kraju juna bio je veći za 0,1 procentni poen u odnosu na kraj maja, kada je iznosio 57,2 posto BDP, odnosno 26,790 milijardi evra.

Na kraju decembra prošle godine javni dug je bio 23,944 milijarde eura, što je činilo 52 posto BDP.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...