KAKO IM TO STALNO USPIJEVA: "HT Eronet" ponovo potonuo u milionski gubitak!

"HT Eronet" ostvario je u prvom polugodištu 2020. godine neto gubitak od 3,45 miliona KM, pokazuje finansijski izvještaj telekoma objavljen na Sarajevskoj berzi, izvještava Indikator.ba.

  • Ekonomija

  • 04. Avg. 2020  04. Avg. 2020

  • 2

Za razliku od druga dva telekom operatera u BiH, "BH Telecoma" u vlasništvu Federacije BiH i "M:tela" u vlasništvu "Telekoma Srbije", koji bilježe solidne poslovne rezultate, "HT Eronet" u isto vrijeme pod jednakim tržišnim uvjetima nastavlja s uobičajenom praksom knjiženja gubitaka.

Mostarska kompanija je u prvom polugodišta 2019. bila u gubitku - 2,57 miliona KM, ali je 2019. godinu završila saminimalnom dobiti od 115 hiljada KM.

Poslovni prihodi "HT Eroneta" u periodu januar - juni 2020. bili su manji za 7,2 posto nego godinu ranije i opali su sa 94,8 miliona KM na 87,9 miliona KM.

Poslovni rashodi smanjeni su za 2,2 posto, na 99 miliona KM, nakon što su u istom periodu lani iznosili 101,2 miliona KM.

"HT Eronet" je sa 30. junom 2020. imao 1.374 zaposlenih, a raspolagao je sa 18 poslovnih jedinica i predstavništava.

Zanimljivo, istog mjeseca kada je ustanovljen novi gubitak "HT Eroneta", objavljena je vijest o raspodjeli dobiti "BH Telecoma", koji je, također, u većinskom vlasništvu Federacije BiH. U protekloj godini, "BH Telecom" ostvario je neto profit u iznosu od 50,92 miliona KM.

"BH Telecom" je tokom minulih godina u federalnu kasu uplatio više od 1,6 milijardi KM, dok "HT Eronet" nije uplatio niti jednu marku!

Indikativna je činjenica da HDZ BiH, na čelu sa predsjednikom Čovićem, koji izravno kontrolira ovu kompaniju, već godinama na njenom čelu ostavlja menadžment koji ostvaruje mizerne poslovne rezultate. Nije jasno zašto Čović na ovo mjesto ne dovede sposobniji menadžment.

(Sl. B.)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...