"SB" NA LICU MJESTA; PRESS KRIZNOG ŠTABA MINISTARSTVA ZDRAVSTVA FBiH: "Mjere koje imamo, već su restriktivne; Ukoliko bismo opet došli do zatvaranja..." (FOTO)

"Unutra ne smije biti više od 50 osoba, a vani 100, dok se javni skupovi moraju prijavljivati."

  • Vijesti

  • 06. Avg. 2020  06. Avg. 2020

  • 0

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH, kazao je tokom današneg obraćanja na pres-konferenciji da su dosadašnje uvedene mjere produžene za narednih 14 dana, što ne znači da se u međuvremenu ne mogu izvršiti korekcije, prenosi NAP.

„Posljedice krize kako na zdravstvo, tako i ekonomiju su vidljive svugdje na svijetu. Naši stalni apeli su da zajednički radimo kako bismo odgovorili na najveći izazov u našim životima. Jako je bitno da svi budemo solidarni i da implementiramo mjere koje su donijete. Imali smo lockdown, a razlog je bio da izbjegnemo veliku smrtnost. Mi smo bili zemlja među tri s najboljim odgovorom na koronavirus u Evropi. Taj prvi loš scenarij smo izbjegli. U tom trenutku smo razmišljali i važno nam je bilo da nabavimo opremu.

Foto: AMER KAJMOVIĆ/SB

Vrijeme zatvaranja smo pokušali iskoristiti i za edukaciju stanovništva o virusu, naravno u skladu s onim šta smo tada znali o njemu.

Mi smo popuštali mjere i to je išlo periodično. Između smo mjerili efekte. Jedina mjera koja je bila donesena mimo nas je mjera o samoizolaciji, koja je ukinuta. Donesena je u RS-u i nije bilo efekta da ostane u Federaciji. Ali, i zbog ekonomije nije bilo više moguće. Mi možemo živjeti život uz ove mjere. Te mjere imaju manje-više sve evropske zemlje.

Ukoliko bismo opet došli do zatvaranja, došli bismo u situaciju da se pitamo kako preživjeti“, kazao je Čerkez.

Pojasnio je da sumnja da ćemo doći u situaciju da sve opet zatvorimo.

"Ni druge zemlje ne razmišljaju o tome. Mjere koje imamo, već su restriktivne. Unutra ne smije biti više od 50 osoba, a vani 100. Javni skupovi se moraju prijavljivati. Plus maske, distanca, pojačana higijena. Svjedoci smo da se održavaju svadbe sa 400 ljudi, vjerski obredi, kod takvih sitaucija, očekujemo od kantonalnih vlada da djeluju", kazao je Čerkez ističući da svi biramo hoćemo li otići na takve svadbe te je pozvao inspekciju i MUP-ove da kažnjavaju one koji krše mjere.

On je dodao da zdravstveni sistem odgovara na način kako može da odgovori u ovakvim uslovima.

„I najveći zdravstveni sistemi nisu uspjeli odgovoriti izazovima. Mislim da smo naučili mnogo lekcija“, dodao je Čerkez.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...