SKANDALOZNO: Iza Dodikove i Vučićeve predstave na mostu u Rači stoji poznati huškač i razbojnik, pripadnik zloglasne jedinice koja je činila zločine u Bijeljini…

“Beli orlovi” su, zvanično, učestvovali u ratnim dejstvima na Kosovu i u BiH. U Bosni, jedinice su učestvovale u napadima na Bijeljinu i Višegrad. Na Kosovu, povezuju se sa stravičnim zločinima nad civilima u Štrpcu i Sjeverinu.

  • Politika

  • 07. Avg. 2020  07. Avg. 2020

  • 4

Dragoslav Bokan, dramaturg, osuđenik za razbojništvo i osnivač paravojne formacije "Beli orlovi", pohvalio se na društvenoj mreži Twitter angažmanom na režiji ovogodišnje komemoracije srpskim žrtvama akcije "Oluja".

“Sa poslednje probe pred snimanje jučerašnje priredbe na temu srpske tragedije od pre 25 godina (u takozvanoj “Oluji") i sa samog snimanja. Iako nepotpisan na RTS-ovoj špici, ja sam pisao scenario, birao pesme i izvođače, postavljao koncept, montirao muzičke i književne teme, dao naslov manifestaciji… i režirao. P. S. I ipak nije pala kiša, uprkos svim prognozama!!!”, napisao je Dragoslav Bokan na svom Twitter profilu.

Pored toga, sa svojim pratiocima podijelio je i fotografije koje prikazuju scene sa probe komemorativne manifestacije, čiji su počasni gosti bili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. 

Najzanimljiviji dijelovi Bokanove biografije vezani su za njegova ratna iskustva.

Tako Radio Slobodna Evropa u tekstu iz 2010. godine podsjeća na historijat paravojnih formacija koje su ratovale na području ex-YU, i među njima notiraju ozloglašene “Bele orlove” koji su vojevali u BiH i na Kosovu. Koliku je Bokan imao ulogu u formiranju ove grupacije, nije do kraja jasno, ali ako je suditi prema njegovim medijskim istupima, njegova uloga je bila ključna.

“Beli orlovi” su, zvanično, učestvovali u ratnim dejstvima na Kosovu i u BiH. U Bosni, jedinice su učestvovale u napadima na Bijeljinu i Višegrad. Na Kosovu, povezuju se sa stravičnim zločinima nad civilima u Štrpcu i Sjeverinu.

Ove akcije, naravno, nisu bile po zakonu i običajima ratovanja; za njih Bokan, naravno, do danas nije odgovarao.

Nakon 2000., piše “Peščanik”, Bokan se opredjeljuje za rad na kulturnoj politici – uostalom, on je po vokaciji dramaturg. Pridružuje se kontroverznom biznismenu Predragu Lj. Ćeraniću u pokretanju "Inicijative za lepšu Srbiju" i urednik je časopisa "Lepa Srbija". Koju godinu kasnije, Bokan se pojavljuje u javnosti kao šef marketinškog tima u predsjedničkoj kampanji princeze Jelisavete Karađorđević. Tokom 2004., često gostuje u TV emisijama kao što su "Klopka" ili "Dok anđeli spavaju".

Međutim, 2009. godine dočekuje ga neprijatno iznenađenje.

Kako piše “Politika”, 17 godina poslije pljačke privrednika, Novosađanina Tomislava Đorđevića, kada mu je u porodičnoj kući u Bukovcu oduzeto 250.000 tadašnjih njemačkih maraka, Okružni sud u Novom Sadu izrekao je na ponovljenom suđenju kazne petorici aktera ovog nedjela. Među njima je bio i spomenuti reditelj, koji je osuđen na godinu dana zatvora, a u obrazloženju presude pripisano mu je da je organizirao i pomagao razbojništvo nad Đorđevićem i njegovom porodicom. Nije poznato da li je ova presuda postala pravosnažna i na koji način je Bokan izdržao kaznu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...