NOVI SAVEZ UZBURKAO DUHOVE: Egipat i Grčka potpisali pomorski sporazum da bi se suprotstavili Libiji i Turskoj...

Egipat i Grčka potpisali su pomorski sporazum kojim je utvrđena morska granica između te dvije zemlje i definirana ekskluzivna ekonomska zona za prava na traganje za naftom i plinom.

  • Svijet

  • 07. Avg. 2020  07. Avg. 2020

  • 0

Taj sporazum je odgovor na sličan sporazum od prošle godine Turske i vlade Libije sa sjedištem u Tripoliju, koji je izazvao napetosti u regionu istočnog Mediterana, prenosi Beta.

Sporazum Turske i Libije široko su odbacili Egipat, Kipar i Grčka kao kršenje svojih ekonomskih prava u podmorju za koje se vjeruje da je bogato naftom. Evropska unija kaže da tursko-libijsko kršenje međunarodnog prava prijeti stabilnosti u regionu.

Grčka i Turska decenijama su u sukobu oko morskih granica, a nedavna otkrića prirodnog gasa i planovi za bušenje širom istočnog Mediterana pogoršali su spor.

"Ovaj sporazum omogućava Egiptu i Grčkoj da napreduju maksimalno povećavajući svoje koristi od resursa koji su dostupni u ovoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni: izglednih zaliha nafte i gasa", rekao je egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry poslije kratke ceremonije potpisivanja u Kairu.

Dodao je da su "egipatsko-grčki odnosi presudni za održavanje sigurnosti i stabilnosti u regionu istočnog Mediterana i za suzbijanje prijetnji izazvanih neodgovornom politikom koja podržava ekstremizam i teror", što se odnosi na podršku Ankare vladi u Tripoliju.

'Rat preko posrednika'

U ratu "preko posrednika" u Libiji, Egipat je na suprotnoj strani od Turske i podržao je suparničku vladu sa sjedištem u istočnoj Libiji i njenog vojskovođu Khalifu Haftara. Kairo tvrdi da "Turska pomaže ekstremiste u ime vlade u Tripoliju" koju podržavaju Ujedinjeni narodi.

Uz vojnu podršku Turske, vlada u Tripoliju je odbacila Haftarovu 14-mesečnu vojnu kampanju za zauzimanje glavnog grada Libije. Nakon što je Turska tako preokrenula libijski rat, predsjednik Egipta Abdel Fattah al-Sisi zaprijetio je vojnim upadom u Libiju, što je dovelo do zabrinutosti da bi moglo doći do direktnog egipatsko-turskog sučeljavanja.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias ocijenio je sporazum Egipat-Grčka kao "primjeran". Međutim, nijedan od dvojice ministara nije otkrio nikakve detalje sporazuma. "To je potpuna suprotnost ilegalnom, nevažećem i pravno nepostojećem memorandumu o razumijevaniju Turske i Tripolija", dodao je Dendias.

Turska tvrdi da grčki otoci ne bi trebalo da budu uključeni u proračun morskih zona od ekonomskog interesa, što je stav za koji Grčka kaže da krši međunarodno pravo. Grčka ima gotovo 6.000 otoka i grebena u Egejskom i Jonskom moru, od kojih je više od 200 naseljeno.

Prošlog mjeseca, grčka vlada bila je uznemirena planom Turske da nastavi potragu za naftom i gasom južno od grčkih otoka na istoku Sredozemlja te je došlo i do pokreta oružanih snaga dviju strana.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...