REAKCIJA IGK-a NA IMENOVANJE NEGATORKE GENOCIDA U SREBRENICI ZA ČLANICU BRITANSKOG DOMA LORDOVA: “Odluka je veliki udarac istini, pravdi…”

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) najoštrije osuđuje i odbacuje odluku britanskog premijera Borisa Johnsona da za članicu Doma lordova imenuje Claire Fox, negatorku genocida u Srebrenici i ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini.

  • Svijet

  • 07. Avg. 2020  07. Avg. 2020

  • 1

Saopćenje IGK ovim povodom prenosimo u cijelosti:

- Odluka britanskog premijera je veliki udarac istini, pravdi, kulturi sjećanja, ponižavajuća je za međunarodno pravo i pravdu, degradirajuča za međunarodne sudove Ujedinjenih nacija. Anticivilizacijska odluka daje zamah revizionistima historije koji u sklopu antibosanske koalicije sve više negiraju sudske, naučno istraživačke i historijske činjenice o genocidu u Bosni i Hercegovini. Ovim činom britanski premijer je pogazio pozitivne radnje Velike Britanije u podizanju svijesti o potrebi međunarodne, institucionalne kulture sjećanja na genocid u Bosni i Hercegovini.

Pored toga što je uključivanje negatora genocida u političke procese dehumanizirajuči čin za žrtve, isti i ugrožava mir i sigurnost, narušava međuljudske i međudržavne odnose, ponižava međunarodnu pravdu i međunarodne sudove. Negiranje genocida ima suštinsku namjeru najave novog genocida, i stoga smo dužni odlučno reagirati svim demokratskim sredstvima.

Imajući u vidu da moramo učiti i naučiti lekciju iz agresije i genocida na Bosnu i Hercegovinu ili ćemo se suočiti sa nepostojanjem, pozivamo Predsjedništvo i ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da pismeno obavjeste britanskog premijera o teškim posljedicama njegove odluke o imenovanju Claire Fox za članicu Doma lordova, saopćio je Institut za istraživanje genocida Kanada - prenosi "Faktor".

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...