RASULO U PROBOSANSKOM BLOKU: Hrvati na izborima u Mostaru izlaze u jednoj, a Bošnjaci u četiri kolone

Probosanske političke snage nisu uspjele u Mostaru formirati zajedničku listu pa će, kako sada stvari stoje, na izbore izaći u četiri kolone i uveliko olakšati pobjedu Čovićevom HDZ-u.

  • Politika

  • 07. Avg. 2020  07. Avg. 2020

  • 7

Nakon punih dvanaest godina, građani Mostara bit će u prilici da izaberu novu gradsku vlast, a kako sada stvari stoje, najveću šansu ponovo će imati HDZ, koji je oko sebe okupio cijeli front manjih stranaka s hrvatskim predznakom. Za razliku od hrvatskog monolita, Bošnjaci će na izbore u Mostaru izaći u najmanje četiri kolone, a to uvijek podrazumijeva veliko rasipanje glasova.

Prvu kolonu, s vjerovatno najvećim izgledom da osvoji drugu poziciju u Mostaru nakon HDZ-a, predvodit će SDA. Riječ je o skupu pod radnim nazivom „Koalicija za Mostar“, u kojoj će, osim SDA, sudjelovati još dvije partije - SBB Fahrudina Radončića i DF Željka Komšića, ali ni to nije izvjesno! Odnosi između Radončića i Komšića krajnje su zategnuti i postoji čak realna mogućnost da u koaliciji za Mostar sudjeluje još samo jedna od ove dvije partije.

Drugu kolonu predvodit će SDP i u njoj će biti još samo jedna partija - Naša stranka Predraga Kojovića. Ranije se spominjala mogućnost da u toj koaliciji sudjeluje i Konakovićeva partija Narod i pravda, ali prema posljednjim informacijama, Konaković je odustao s obzirom na to da u Mostaru nema izgrađenu partijsku infrastrukturu.

Treću kolonu predvodit će Mirsad Hadžikadić i njegova partija Platforma za progres, koja će, kako sada stvari stoje, kandidirati vlastitu listu i neće imati koalicione partnere.

I napokon, u četvrtoj koloni nalaze se tri takozvana nezavisna kandidata iz reda sva tri konstitutivna naroda, čija imena još nisu objavljena. I ova, četvrta lista također računa na bošnjačke glasove, jer se Dragan Čović ranije pobrinuo da grupiše sve hrvatske kandidate koji pretendiraju na hrvatske glasove.

Važnu ulogu u izborima u Mostaru imat će Srbi. Oni bi čak mogli biti onaj jezičak na vagi koji će prevagnuti kod izbora gradonačelnika, koji se, kao što je poznato, bira tajnim glasanjem iz reda izabranih gradskih vijećnika. Prema nezvaničnim informacijama, SNSD Milorada Dodika formirat će vlastitu listu i to će, praktično, biti jedina stranka na izborima u Mostaru sa srpskim nacionalnim predznakom.

(Sl. B)

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...