CRNO SE PIŠE VUČIĆU, USTAJE DIJASPORA ŠIROM SVIJETA: Protestovat će zbog stalne zloupotrebe vlasti, policijske brutalnosti, ali i…

Građani Republike Srbije koji žive u dijaspori i prijatelji širom svijeta ujedinit će se danas (18 sati po našem vremenu) u globalni protest za demokratiju, slobodu, ljudska prava i ljudske živote u Srbiji, navedeno je na grupi "Democracy 4 Serbia".

  • Regija

  • 08. Avg. 2020  08. Avg. 2020

  • 1

Organizatori navode da je sve krenulo spontano, imajući u vidu da je želja za protestima velika i da je dosta gradova pokrenulo svoje proteste.

- Povezali smo se međusobno putem društvenih mreža i dogovorili da nastupimo zajednički. Istog dana i u istom satu će biti organizovani protesti u svim gradovima s istom porukom. Tako, na primer, u Londonu je po lokalnom vremenu u 17h, u Berlinu u 18, a u Njujorku u 12h – kažu za "Danas" iz ove grupe, piše Direktno.rs.

Prema riječima naših predstavnika iz dijaspore, oni podržavaju procese i inicijative koji su već započeti u Srbiji protiv aktuelnog režima, šalju podršku i žele demokratiju u Srbiji.

Kako se navodi, protestovat će se zbog aktuelne situacije u Srbiji, jer su dovedeni u pitanje legitimitet i zakonitost režima Aleksandra Vučića, kao i neodgovorno rukovođenje situacijom izazvanom pandemijom koronavirusa.

Protestovat će se i zbog stalne zloupotrebe vlasti, policijske brutalnosti i upotrebe paralegalnih formacija, upotrebe suzavaca tokom pandemije, za oslobađanje političkih zatvorenika, zbog negiranja slobode govora i validnosti izbora održanih 21. juna 2020. godine, naveli su u pozivu za protest državljanima Srbije u dijaspori.

Protesti za demokratiju, slobodu, ljudska prava i ljudske živote u Srbiji održat će se u Amsterdamu, Bruxellesu, Berlinu, Bostonu, Zürichu, Hamburgu, Helsinkiju, Londonu, New Yorku, Oslu, Parisu, Pragu i Vancouveru.

Podsjetimo, grupa srbijanskih studenata i doktoranata koji se školuju u Parisu, protestovala je 9. jula ispred rezidencije srbijanskog ambasadora neposredno prije posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...