DRAMA NA BALKANU: U Bugarskoj nove barikade na cestama, demonstranti idu do kraja…

Prosvjednici protiv vlade u noći s petka na subotu ponovo su postavili barikade na ulicama glavnog grada Sofije, nekoliko sati pošto ih je policija bila uklonila, izvijestili su novinari agencije AFP.

  • Regija

  • 09. Avg. 2020  

  • 0

Oko 5.000 prosvjednika okupilo se po kiši u centru Sofije, uz povike "Mafija!" i "Ostavka!", trećeg dana zaredom, tražeći odlazak konzervativne nacionalističke vlade premijera Bojka Borisova.

Slične demonstracije organizirani su u još barem pet gradova u unutrašnjosti, posebno u Varni i u Plovdivu.

Policija je u petak evakuirala prosvjednike i njihove šatore te uklonila barikade s glavnih raskrsnica u bugarskoj prijestolnici.

Demonstranti su već u petak navečer opet zatvorili tri velike raskrsnice koristeći se gradskom opremom i kantama za smeće kao barikadama.

Načelnik policije u Sofiji Georgi Hadžijev rekao je u subotu navečer novinarima da će policija "poduzeti potrebne mjere" i da će se "barikade ponovo ukloniti" kao što su bile u petak ujutro.

Policija je netom nakon postavljanja barikada u subotu ujutro odlučila da neće intervenirati jer je vidjela da su demonstranti spremni uzvratiti kockama makadama, kamenjem i bocama, rekao je.

"Svjesni smo da nas se želi optužiti za policijsko nasilje... No odgovarat će oni koji budu kršili zakon", rekao je Hadžijev.

Već mjesec dana hiljade ljudi se okupljaju svaku večer tražeći ostavku vlade Bojka Borisova kojeg, nakon što je gotovo deset godina proveo na vlasti, optužuju ga za korupciju i za pogodovanje moćnim tajkunima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...