VUKANOVIĆ RAZOTKRIVA RATNOG ZLOČINCA: Ratne investicije „stvaraoca“ Krajišnika u Aranđelovac...

Novi blog Nebojše Vukanovića prenosimo u cijelosti

  • Mini market

  • 09. Avg. 2020  

  • 1

Piše: NEBOJŠA VUKANOVIĆ

Kako se Momčilo Krajišnik u ratu borio i stvarao Republiku Srpsku, što sada dobro naplaćuje od Milorada Dodika, pokazuje i Ugovor o kupovini zemljišta iz oktobra 1992. godine  u Aranđelovcu, Srbiji, tada Saveznoj Republici Jugoslaviji. Posjedujem dokument i Ugovor iz koga se vidi da je u jesen 1992. godine, u jeku rata i masovnog stradanja naroda, “ stvaraoc“ Momčilo Krajišnik kupio plac u Aranđelovcu.

alt

U Ugovoru potpisanom 25.10.1992. godine u Opštinskom sudu Aranđelovac stoji da Radivojević Miodrag iz Banje prodaje kupcu, Krajišnik Momčilu iz Rajlovca, Ulica Zabrđe 31 Rajlovca, Sarajevo, koga zastupa advokat Dušan Tomković, više hektara njive i oranice u Aranđelovcu, na više parcela i katastarskih opština koje su navedene, po cijeni od 65 430 000 tadašnjih dinara.

alt

No to nije sve, jer je 19-og marta 1996. godine, kad su sarajevski Srbi napuštali svoja vjekovna ognjišta jer je isticao poslednji rok iz Dejtona o predaji Rajlovca, Grbavice, Vogošće, Ilijaša i ostalih dijelova Srpskog Sarajeva Federaciji BiH, Momčilo Krajišnik potpisao Aneks Ugovora, preko svog punomoćnika Dušana Tomkovića, i kupio još 5 hektara i 39 ari zemljišta u Aranđelovcu za 35 000 dinara (ili maraka po tadašnjem kursu), od Damjanović Milorada, Lalović Verke, Skerlić Ivanke i Macanović Nade, kako stoji u Ugovoru od 19.3.1996. godine sklopnjenog u Aranđelovcu.

alt

Samo ova dva Ugovora o kupovini velikih i plodnih obradivih površina, njiva i oranica u Šumadiji, okolini Aranđelovca nedaleko od Beograda, govore kakav je „stvaraoc“ Srpske bio Momčilo Krajišnik, jer dok su njegove komšije ostavljale sve što su stvorile u životu, trbuhom za kruhom napuštali kuće i ognjište u Sarajevu, Krajišnik je kupovao ogromne površine obradive zemlje u najljepšem dijelu Srbije i tako postao veleposjednik.

alt

Po dolasku iz Haga, Krajišnik je osnovao „Asocijaciju stvaraoca Republike Srpske“ kako bi imao politički uticaj, te se približio Dodiku i vlasti kako bi dobio poslove, privilegije i oporavio svoju kompaniju „Sarajevo-invest D.O.O“ sa sjedištem u Palama, jer on sam nije imao specifičnu težinu za velike kombinacije sa Dodikom. Nakon osnivanja Asocijacije i dogovora sa Dodikom, Krajišnik i njegova firma „Sarajevo-invest“ dobijaju brojne unosne poslove milionske vrijednosti od Elektroprivrede RS i distributivnih preduzeća, a od IRB-a 2017. godine dobija 700 000 maraka kredita po povoljnim uslovima.

alt

Asocijacija stvaraoca RS-a je privatno Udruženje u kome Krajišnik donosi sve odluke, okružio se poltronima koji služe kod dekor i stvaraju privid brojnosti, snage i uticaja, a jedini „radnik“ u Udruženju je Mirjana Krajišnik, njegova rođaka. Koliko je u Asocijaciji „stvaraoca“ sve podređeno jednom čovjeku govori i činjenica da je Krajišnik odbio donaciju tadašnjeg gradonačelnika Banjaluke Slobodana Gavrnovića. Da bi se dodvorio Dodiku, znajući za njegov dil sa Krajišnikom, Gavranović je odlučio da pokloni Asocijaciji poslovni prostor površine oko 150 m2 u centru Banjaluke, u Ulici kralja Alfonsa. Ipak Krajišnik je odbio „poklon“ jer se bojao da ne ojača Goran Popović, koji je formalno bio na čelu Asocijacije u Banjaluci.

alt

Jedan od rijetkih ljudi u koje Krajišnik ima neograničeno povjerenje je Jovo Kosmajac, bivši direktor i član Upravnog odbora Fonda PIO Republike Srpske. Njega je Krajišnik ubacio u UO preko bivšeg ministra Savanovića, a sa druge strane Krajišnik je dobio odlično Rješenje i visoku penziju, jer novac je na početku i na kraju svake priče…

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...