ZASTRAŠUJUĆA SIMULACIJA: Pogledajte kakve bi bile posljedice da se eksplozija koja je srušila Bejrut, dogodila u Zagrebu...

Vatrogasna stanica Zagreb stvorila je kompjutersku simulaciju koja je otkrila razmjere štete koju bi u hrvatskoj metropoli prouzročila eksplozija nalik na onu u Bejrutu.

  • Regija

  • 10. Avg. 2020  10. Avg. 2020

  • 0

Eksplozija 2.750 tona amonijevog nitrata u bejrutskoj luci u utorak je izazvala zemljotres od 3,3 stepena po Richteru, probila krater promjera od nekoliko desetaka metara, uništila silos koji je pohranjivao 85 posto libanskih zaliha žita te ubila najmanje 158, povrijedila više od 6.000 te bez krova nad glavom ostavila gotovo 300.000 ljudi, razorivši pola grada.

Vatrogasna stanica Zagreb ukalkulirala je sve poznate parametre te složila kompjutersku simulaciju onoga što bi se dogodilo da je amonijev nitrat bio uskladišten na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Prema toj simulaciji, u eksploziji bi poginuli svi koji bi se našli u radijusu od 400 metara od Trga bana Jelačića, u radijusu od 450 metara moguća su značajna oštećenja respiratornog sistema, što, također, može dovesti do smrtnog ishoda. Na 650 metara moguća su oštećenja sluha, a na dva kilometra od mjesta eksplozije moguć je kratkotrajan gubitak sluha.

Vatrogasci su izračunali i da bi svi objekti u radijusu od 2,05 kilometara mogli doživjeti značajna strukturna oštećenja. Na tri i pol kilometra od mjesta eksplozije i dalje bi mogla biti moguća manja oštećenja i lomovi prozora. Prema simulaciji objavljenoj na Facebooku, najmanje bi bili ugroženi oni koji se u trenutku eksplozije nađu na istoku, krajnjim zapadnim dijelovima grada ili na jugu grada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...