U SPOMEN NA VELIKANA IZ KONJICA: Na "Mostarskom ljetu" izložba neobjavljenih karikatura Zuke Džumhura...

Kulturna manifestacija "Mostarsko ljeto" poklonit će ove godine građanima Mostara i jednu vrlo zanimljivu izložbu radova čuvenog Zuke Džumhura, pod nazivom "Zukine karikature", koja će u utorak, 11. augusta, biti otvorena u Centru za kulturu.

  • Kultura

  • 10. Avg. 2020  10. Avg. 2020

  • 0

U organizaciji Narodnog pozorišta Mostar, u utorak, 11. augusta, bit će upriličena izložba ”Zukine karikature”, koju su priredili Benjamin Mušinović i Muhamed Krnjić. Izložba će biti održana u prostorijama Centra za kulturu Mostar sa početkom u 20 sati.

U okviru izložbe bit će prikazano 30 objavljenih i 30 neobjavljeih karikatura Zulfikara Zuke Džumhura. Osim toga, bit će izloženo i dodatnih 500 objavljenih karikatura koje su svrstane u pet albuma.

Sam nastanak i realizacija izložbe nastala je zahvaljujući Zukinom prijatelju i kolekcionaru Safetu Hebiboviću, koji je Narodnom univerzitetu u Konjicu, njegovoj poslovnoj jedinici Zavičajnom muzeju, u sklopu kojeg se nalazi i Zukina rodna kuća, poklonio više od 500 kopiranih i 30 neobjavljenih karikatura.

Inače, izložba „Zukine karikature“ prva je izložba karikatura nastala na ovim prostorima nakon smrti Zulfikara Zuke Džumhura 1989. godine. Svoj prvjenac imala je 2013. godine u Konjicu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...