ISPOVIJEST ŽENE KOJA JE UZDRMALA REŽIM ZADNJEG EVROPSKOG DIKTATORA: "Ne bih ovo nikome poželjela" (VIDEO)

Opoziciona kandidatkinja na predsjedničkim izborima u Bjelorusiji, Svetlana Tihanovskaja, obratila se javnosti nakon što je obznanjeno da se nalazi na sigurnom u susjednoj Litvaniji.

  • Svijet

  • 11. Avg. 2020  11. Avg. 2020

  • 0

Litvanski šef diplomatije Linas Linkevicius rano jutros je na Twitteru otkrio da je Tihanovskaja stigla u Litvaniju i da je na sigurnome ne otkrivajući druge pojedinosti, nakon što se nije znalo gdje se ona nalazi od ponedjeljka navečer. Linas Linkevicius otkrio je za BBC da je sedam sati bila zarobljena nakon što je posjetila Izbornu komisiju i uložila žalbu.

- Čini se da je posjetila Izbornu komisiju, uložila žalbu.... ali ostala ondje. Bilo bi predobro reći da je posjeta Izbornoj komisiji bila prijateljska. Bila je uhapšena. Razumijem da je odluka da napusti zemlju bila jedina razumna, rekao je.

Tihanovskaja, koja je na izborima osvojila 10 posto u odnosu na Lukašenkovih 80 posto glasova, u video obraćanju poručila je da je donijela vrlo tešku odluku da napusti zemlju istakavši da je to učinila zbog svoje djece.

Pojavila se i druga snimka, koja je nastala prije nego što je opoziciona političarka napustila Bjelorusiju. Sve ukazuje na to da su Tihanovskaju snimali dok je bila u kratkom zatočeništvu.

Na toj snimci se vidi da Tihanovskaja nervozno čita s papira i pritom poziva svoje pristaše da prihvate pobjedu Lukašenka, bojkotiraju proteste i ne ulaze u sukobe s policijom. Na snimci ona sjedi pognute glave na crnom kožnatom trosjedu. Njezini saveznici su uvjereni da je ta izjava, objavljena u državnim medijima, snimljena pod prisilom.

Bliska saradnica Tihanovskaje izjavila je da su je vlasti ispratile iz zemlje u sklopu dogovora da se na slobodu pusti njezina voditeljica kampanje Maria Moroz, koja je uhićena u petak navečer. Litavski šef diplomacije potvrdio je da su dvije žene napustile Bjelorusiju zajedno.

U emotivnoj izjavi Svetlane Tihanovskaje, snimljene nakon što je jedina oporbena kandidatkinja stigla u Litvaniju, ona se obraća svojim pristašama i poručuje da je podcijenila samu sebe i svoju snagu.

- Mislila sam da mi je ova kampanja dala hrabrosti i snage da se mogu nositi s bilo čim. Ali pretpostavljam da sam još uvijek ona ista slabašna žena kakva sam bila. Donijela sam jako tešku odluku, rekla je istakavši da je potpuno samostalno donijela odluku da napusti zemlju te da nitko nije utjecao na nju. Svjesna je činjenice da će neki razumjeti njezinu odluku, ali i da će ju mnogi mrziti i osuđivati zbog toga.

- Nikome ne bih poželjela da se nađe pred ovakvim izborom. Čuvajte se. Nijedan život nije vrijedan onoga što se događa sada, djeca su najvažnija stvar u našem životu, rekla je opozicionarka koja je svoju djecu poslala u Litvaniju prije izbora.

Bivša učiteljica engleskog bila je domaćica prije nego što se ušla u političku arenu. Tihanovskaja se kandidirala na izborima nakon što joj je suprug, protivvladin bloger koji se namjeravao kandidirati za predsjednika, završio u zatvoru.

(Jutarnji list)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...