TURSKO MINISTARSTVO ODBRANE SPREMNO NA SVE: "Odlučni smo da štitimo prava i interese naše 'Plave domovine'"

Ministarstvo odbrane Turske je saopćilo da Turska posjeduje sposobnost da zaštiti svoja prava u okviru svoje "Plave domovine", prenosi Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 11. Avg. 2020  

  • 0

"Inspirisani našom slavnom historijom, ljubavlju, povjerenjem i molitvama našeg plemenitog naroda, odlučni smo i sposobni da i dalje štitimo sve vrste prava i interese naše Plave domovine", navodi se u saopćenju objavljenom na Twitteru.

Uz poruku je objavljen i snimak turskog broda ”Oruc Reis” koji je počeo sa seizmičkim istraživanjima u istočnom Sredozemlju i turske mornarice koja ga prati i štiti.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu je danas također, izjavio da će se Turska do kraja boriti za prava Turske i kiparskih Turaka na istočnom Mediteranu.

Cavusoglu je na konferenciji za medije nakon sastanka s kolegom iz Azerbejdžana Ceyhunom Bayramovom istakao da je saradnja dviju zemalja zasnovana na principu “jedan narod, dvije države“.

“Brod za seizmička istraživanja 'Oruc Reis' doplovio je na područje istraživanja. Sondažna istraživanja na istočnom Mediteranu bit će nastavljena izdavanjem dozvole na zapadnim granicama. Odlučni smo u toj namjeri“, poručio je Cavusoglu.

Ankara već dugo smatra da Grčka provodi maksimalističku politiku na istočnom Mediteranu, napominjući da pomorski zahtjevi te zemlje krše suverena prava Republike Turske.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...